Sprinters krijgen het zwaar

Bij de vrouwen mag misschien alleen de winnaar van het kwalificatietoernooi naar Sotsji

ANTAL CRIELAARD

Het olympisch kwalificatietoernooi (OKT), tussen kerst en oud en nieuw, kan voor een slachting onder de Nederlandse sprinters zorgen. In wat er van de prestatiematrix is uitgelekt, lijkt voor de schaatsers van de korte afstanden niet erg veel ruimte op de Spelen. Vooral de 500 meter voor de vrouwen staat in het kwalificatiedocument niet hoog. "Dat was wel enigszins te verwachten", zei Thijsje Oenema gisteren desgevraagd. "Als je naar de uitslagen van de laatste anderhalf jaar kijkt, is dit geen verrassing. Ik weet wat me te doen staat. Ik zal de afstand volgende week moeten winnen om naar Sotsji te gaan."

De KNSB heeft voor aanvang van het OKT een zogenaamde matrix opgesteld, de leidraad die de bond zal gebruiken om schaatsers aan te wijzen voor de Olympische Winterspelen. Nederland mag maximaal twintig schaatsers - tien mannen en tien vrouwen - afvaardigen naar Sotsji. Omdat de prestatiedichtheid in Nederland erg hoog is, moet de bond een gedegen afweging maken wie wel en wie niet wordt gestuurd. De matrix is daarvan het resultaat. Op basis van de prestaties van de afgelopen anderhalf jaar heeft de bond een lijst laten maken op welke afstanden de Nederlandse schaatsers de meeste kans maken op een medaille.

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen zijn er achttien startplaatsen, die dus verdeeld moeten worden over tien schaatsers. Dat betekent dat er meerdere schaatsers zullen zijn die op twee of meer afstanden mogen uitkomen. Bovendien heeft bondscoach Arie Koops de mogelijkheid om twee schaatsers aan te wijzen voor de ploegenachtervolging, een afstand waarop een gouden medaille wordt verwacht. Op de overige afstanden zijn de prestaties uit het verleden maatgevend.

Zo is Nederland bij de mannen al jaren dominant op de lange afstanden. De nummers één tot en met drie op zowel de 5000 als 10.000 meter zijn daardoor bij voorbaat zeker van een plek in Sotsji. In de onlangs besproken matrix van de KNSB lijkt de bond bij zowel de mannen als de vrouwen de kortste sprintafstand wat minder te waarderen. "De 500 meter zit in de kwetsbare hoek", aldus Marianne Timmer, coach van Team Liga. "Maar ik kan er wel mee leven."

Jac Orie, trainer van de mannen van Brandloyalty en de vrouwen van Team Activia, reageert geschrokken op het uitlekken van delen van de voorlopige matrix: "Ik baal ervan dat het op straat ligt. Eigenlijk wil ik hier nog niets over zeggen, maar in zijn algemeenheid is het wel zo dat de sprinters het moeilijker hebben dan de stayers. Maar de sprint is veel meer een loterij, dat zou eigenlijk beloond moeten worden in zo'n matrix. Het systeem waar nu voor gekozen is, blijft arbitrair: je probeert toch op basis van het verleden te voorspellen wie in Sotsji goud gaat winnen."

Orie: "Voor dit moment is het waarschijnlijk wel de beste manier van selecteren. Maar dan moet de matrix niet meer zijn dan een leidraad: we mogen nooit ons eigen gezonde verstand uitschakelen. Als er tijdens het OKT vreemde dingen gebeuren, moeten we daar wel rekening mee kunnen houden."

Het mogelijke slagveld op de 500 meter (bij de vrouwen in de voorgestelde matrix pas onderaan de rij) zorgt ervoor dat de startbewijzen op de kortste sprintafstand waarschijnlijk worden ingevuld door schaatssters die zich eerst via een andere afstand hebben geplaatst voor de spelen. Specialiste Oenema, al jaren Nederlands nummer één op de 500 meter: "Ik zal heel hard moeten rijden tijdens het OKT, anders zit je er gewoon niet bij. Als je derde of vierde wordt, weet je zeker dat je thuis moet blijven."

Haar trainster Timmer, die naast Oenema met Margot Boer nog een troef heeft op de sprint, hoopt vooral dat de KNSB bij de vrouwen geen gebruik zal maken van de aanwijsplekken. "Daar zal het mee staan of vallen", aldus de drievoudig olympisch kampioene. "Daarin zit het knelpunt. Ik denk echter dat er ook zonder aanwijsplekken een goede ploegenachtervolging geformeerd kan worden, dus dat is gunstig. In dat geval zie ik het niet zo heel somber in. Zoals altijd zijn de belangen groot, dus zullen we toch moeten afwachten hoe het OKT uiteindelijk zal verlopen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden