Sprinter Perri op doping betrapt

NIEUWEGEIN (ANP) - Frank Perri, Nederlands sprintkampioen op de 60 meter indoor, is betrapt op het gebruik van dope. Perri reageerde positief op de controle, die op 18 februari tijdens de nationale titelstrijd in Houtrust Sport in Den Haag bij het NK werd gehouden.

In zijn urine zijn de middelen efedrine en pseudo-efedrine aangetroffen. Perri is sinds 16 maart reeds uitgesloten van deelneming aan wedstrijden. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU), die al vanaf 15 maart op de hoogte was van de positieve reactie, bekendgemaakt. Perri maakte van 10 tot en met 12 maart deel uit van de Nederlandse ploeg, die in Barcelona meedeed aan het WK indoor. Hij kreeg het nieuws terug in Nederland te horen.

Dezelfde dag heeft het uniebestuur de sprinter bij orde maatregel uitgesloten van deelneming aan wedstrijden. Perri is nog in beroep gegaan bij de voorzitter van de tuchtcommissie, die dat echter op 30 maart afwees.

Volgens Perri heeft hij tabletten van het merk BioLean gebruikt. Daarin zit een bestanddeel van het exotische produkt Ma Huang, waarvan bekend is dat het efedrine kan bevatten. De sprinter heeft afgezien van een contra-expertise toen hij vernam dat er in Ma Huang efedrine kan zitten. Volgens bondsarts Els Stolk had Perri kunnen weten dat hij risico's liep omdat de bijsluiter van het produkt weliswaar niet efedrine vermeldt maar wel Ma Huang. “Hij is wat slordig omgegaan met de produktinformatie.”

De tuchtcommissie van de unie wil de zaak voor 16 mei behandelen. De maximale straf die Perri kan krijgen is drie maanden, aangezien het om het gebruik van efedrine gaat. Bovendien is het zijn eerste overtreding. Het betekent dat de atleet van Haag Atletiek op 18 mei weer normaal mag starten. De schorsing van drie maanden wordt namelijk geacht te zijn ingegaan op de datum van controle, 18 februari.

Perri liep op die dag tijdens de halve finales in Den Haag op de 60 meter een Nederlands record in 6,68. Bij de verbetering van een nationaal record senioren schrijft het reglement een dopingcontrole voor. De positieve uitslag verhindert erkenning van het record. Bij het NK indoor werden zeven dopingcontroles uitgevoerd.

Perri is de derde Nederlandse atleet die op doping wordt betrapt. De eerste was tienkamper Edward de Noorlander in 1969 in Athene bij het EK. Op 1 augustus 1993 werd Erik de Bruin in Keulen betrapt. In de zaak tegen de nationale recordhouder kogelstoten en discuswerpen, die door de tuchtcommissie van de atletiek in november 1993 werd vrijgesproken, moet de arbitragecommissie van de Internationale Amateur Atletiek Federatie (IAAF) nog uitspraak doen. Die is niet voor 10 juni te verwachten.

Dit jaar hebben de KNAU en de internationale federatie ruim twintig controles onder Nederlandse atleten buiten competitieverband uitgevoerd. Van elf atleten, onder wie Olympisch kampioene Ellen van Langen, zijn de namen door de KNAU bekendgemaakt omdat zij daarvoor toestemming hebben gegeven. Een aantal atleten wil om redenen van privacy niet dat hun naam openbaar wordt. KNAU-directeur Arie Kauffman kondigde aan dat de atletiekunie voortaan bekend zal maken welke atleten door zijn organisatie of de IAAF zijn gecontroleerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden