Springruiters gaan voor het hoogst haalbare in Rio

Bondscoach Ehrens wil twee gouden medailles winnen op de Spelen. Welke ruiters en paarden er meegaan, moet hij nog bepalen.

Na twee gouden jaren staan de Nederlandse springruiters voor de zware taak om in Rio de rol van favorieten waar te maken. Na het succesvolle WK van 2014 in Caen en het EK van vorig jaar in Aken, gaat de equipe van bondscoach Rob Ehrens voor het hoogst haalbare tijdens de Olympische Spelen. Maar hij weet dat de druk groot is en de concurrentie moordend.

De laatste gouden olympische medaille van de springruiters dateert alweer van 2000, toen Jeroen Dubbeldam in Sydney verrassend de strijd om de individuele titel won. De triomfen in de landenwedstrijden in Caen en Aken moeten de opmaat zijn voor een nieuw gouden succes in Rio. Om die missie te laten slagen, weet Ehrens, mogen er geen zwakke schakels in het team zijn. "Elke fout in de springsport wordt tegenwoordig genadeloos afgestraft", zei Ehrens gisteren tijdens een persbijeenkomst tijdens Indoor Brabant in Den Bosch. "Het ligt zo dicht bij elkaar dat je na een tijdfout of een springfout niet meer meedoet om de medailles. In Aken wonnen wij goud, maar als Daniel Deusser geen springfout had gemaakt was Duitsland eerste geweest."

Op 17 juli maakt Ehrens de vier combinaties bekend die Nederland in Brazilië weer aan goud moeten helpen. Op zijn longlist staan nu nog de namen van vijftien ruiters, met als grootste gegadigden voor Rio uiteraard Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling en Gerco Schröder en Dubbeldam, die overigens op Indoor Brabant ontbreekt. Deze vier ruiters zorgden in Caen en Aken voor de gouden successen.

"Elke ruiter op die lijst kent zijn plaats", aldus Ehrens. "De een weet dat hij mee kan dingen om een plek naar Rio, de ander weet dat dat voor hem niet realistisch is." En natuurlijk speelt ook de vorm en de fitheid van de paarden een rol. "En dat laat zich moeilijk meten", weet de bondscoach. "Het is jammer dat ze niet kunnen praten en zeggen dat ze wel of niet helemaal fit zijn."

De doelstelling van Ehrens om in Rio tweemaal goud te halen, past in de ambities van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond KNHS. Het aantal medailles van vier jaar geleden in Londen moet in ieder geval worden geëvenaard. In de Britse hoofdstad verzamelde de Nederlandse hippische equipe driemaal zilver en eenmaal brons.

"We gaan uit van twee dressuurmedailles en twee springmedailles", zei Maarten van der Heijden, de technisch directeur van de KNHS. Tevens hoopt hij op een ereplaats in het eventing, al realiseert hij zich dat dat een moeilijke zaak wordt. De eventingploeg behaalde op de mondiale titelstrijd van 2014 in Caen brons en dat was de eerste WK-medaille ooit. Op het EK in Aken werd Nederland vierde.

Martin Lips, de bondscoach van de eventingploeg, verwacht dat zijn ruiters het in de individuele wedstrijd in Rio lastig zullen krijgen. Daarvoor is de concurrentie uit sterke eventinglanden als Engeland, Duitsland, Australië, Nieuw-Zeeland en Frankrijk waarschijnlijk te groot. "Maar die landen richten zich minder op het teamresultaat", zei Lips. "Daar liggen onze kansen."

undefined

Zieke Ernes krijgt hulp van Rockx

Wim Ernes, de bondscoach van de dressuurruiters, krijgt in de aanloop naar de Olympische Spelen van Rio assistentie van Johan Rockx. Bij Ernes (57) werd eind december een kwaadaardige hersentumor geconstateerd. De Limburger heeft net zijn tweede chemokuur achter de rug en zal zijn taken als bondscoach zo goed als mogelijk blijven uitvoeren. "We blijven werken met hetzelfde scenario richting Rio", zei Maarten van der Heijden, de technisch directeur van de hippische sportbond gisteren. "Mocht Wim zelf aangeven dat het niet meer gaat, of als wij het niet verantwoord vinden het traject met hem af te maken, dan neemt Johan Rockx zijn rol als bondscoach over. Deze oplossing geldt tot en met de Spelen." De Brabander Rockx vervult nu al een aantal functies binnen de hippische sportbond, zoals scout van het talententeam, en runt een dressuurstal in het Belgische Essen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden