Natuurdagboek

Spreeuwen en files in Midden-Delfland

Spreeuw in Midden-Delfland.Beeld Koos Dijksterhuis

Eens zat ik een weekend in een vakantiehuisje. Op de hoek van het terras stond een wilg met een gat erin. Spreeuwen vlogen in en uit dat gat. Ze snorden over de tuin naar het gras van de buren, dat er wellicht groener uitzag en waar vast en zeker meer emelten in de grond zaten. 

Ze vlogen dertig meter, stapten wijdbeens over het gras, pikten iets uit de grond en vlogen weer ­terug. Een leuk gezicht, urenlang. 

Ik liep naar de buren en schuifelde gehurkt rond, maar zag geen verschil met ons gras. Ik zag geen gaatjes, ik zag niets. Spreeuwen zijn veel beter in gaatjes zien. Het lijkt of ze lukraak in het gras pikken, op de tast. Maar ze pikken niet lukraak op de tast, ze zien precies waar ze moeten pikken.

Ik zat in dat huisje te schrijven, aan de rand van Schipluiden. Ik was er kort voordat de beruchte A4 dwars door Midden-Delfland werd geopend. De werkzaamheden waren in volle gang. Ik merkte er nochtans weinig van. Dat kwam: de weg lag in een bak. Geluid gaat omhoog en uit zo’n bak gaat het rechter omhoog, het wordt niet verstrooid en is niet van heinde en verre hoorbaar. Ook de koplampen verlichten uit zo’n bak niet de hele polder.

Randstedelijk geweld

Die weg kwam er, hoewel de adviescommissie van de overheid concludeerde dat een nieuwe weg het fileprobleem niet oploste. Dweilen met de kraan open. En inderdaad, na vier jaar moet de weg al verbreed worden.  

De Midden-Delfland Vereniging wil in ieder geval de landelijke ruimte midden in het randstedelijk ­geweld open en groen houden en houdt daar vandaag van twaalf tot half vijf een congres over in theater Koningshuis te Maassluis. Wees welkom, toegang gratis, inclusief streeklunch. Ik spreek er om twee uur een column uit met plaatjes, onder meer van de spreeuw die uitbundig zat te zingen, met verleidelijke keelveren. Spreeuwen zijn immers meesterversierders.

Natuurdagboek

Iedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit. Eerdere afleveringen leest u op trouw.nl/natuurdagboek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden