Spreeuwen aan het werk als terreinknecht

Een jonge spreeuw.Beeld anp

Voetbalclubs moeten op zoek naar nieuwe leden. Geen voetballende leden, maar spreeuwen. Die kunnen helpen met de grasmat netjes houden. Ze eten de larven van kevers en muggen, die het veld beschadigen. De KNVB roept clubs daarom op om nestkasten rond het veld op te hangen.

Dat is gunstig voor de voetbalclub én de spreeuw. Vooral in het oosten van het land hebben clubs last van hooliganlarven die zich te goed doen aan de ondergrondse delen (emelten, de larven van meikevers) en het groen (engerlingen, de larven van langpootmuggen) van het gras. En zo zorgen voor kale plekken in de grasmat.

De spreeuwen kunnen op hun beurt ook wel wat hulp gebruiken. Hun populatie is de laatste dertig jaar meer dan gehalveerd, vooral in stedelijk en bosrijk gebied. Waarschijnlijk heeft dat met het voedselaanbod te maken. De spreeuwen hebben gras nodig in de buurt van hun nest, omdat ze er hun jongen mee voeden.

Spreeuwen die aan de slag gaan als terreinknecht hebben genoeg eten voorhanden. De vogels gaan subtiel te werk. Met hun snavel voelen ze voorzichtig in het gras; beweegt er wat, dan trekken ze de larve net onder de mat vandaan. Ze zijn daarom liever geziene gasten dan kraaien en roeken, die nu veel rond het voetbalveld fladderen, vooral in het weekend als er na de wedstrijd afval op het veld blijft liggen. Zij houden ook van de larven, maar pikken met hun grote snavel de grasmat kapot.

De KNVB zegt te streven naar een natuurlijker beheer van haar voetbalvelden. Ook omdat chemische bestrijdingsmiddelen steeds minder vaak gebruikt mogen worden. De voetbalbond volgt hiermee het voorbeeld van de golfbond: golfclubs plaatsen al langer nestkasten tussen en rond de holes. Op onder anderen de golfbaan in Ede hangen tientallen nestkasten.

Glorietijden

In Nederland beleefde de spreeuw eind jaren zeventig zijn glorietijd. Met 750.000 à 1,3 miljoen broedparen was de spreeuw toen 's lands talrijkste broedvogel. Nu zijn dat 170.000 à 300.000 paren. Met de nieuwe generatie uitgevlogen jongen erbij zou dat in de nazomer neerkomen op ongeveer twee miljoen spreeuwen.

Achteruitgang was er ook in veel Europese landen. Het tij is te keren, bijvoorbeeld als we geen landbouwvergiften meer gebruiken, graslanden met een ander mest- en maaibeheer geschikt maken voor larvenetende vogels, holle bomen laten staan en dakpannen niet dichtplamuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden