Spreekbuis en strateeg van IS gedood

Syrië | De tweede man van IS, Mohammed al-Adnani, is gedood bij een luchtaanval, waarschijnlijk door de Russen.

KICK HOMMES

Zijn fanatisme en constante roep om aanslagen leverden hem de bijnaam 'attack dog' op: 'vechthond'. Als bedenker van talloze aanslagen spoorde hij IS-strijders aan om 'martelaar' te worden, en nu heeft dat lot hem zelf getroffen. Mohammed al-Adnani, de tweede man van IS, is omgekomen in de strijd.

Volgens het Russische ministerie van defensie was de IS-leider een van de slachtoffers van een luchtaanval, dinsdag op de plaats Maaratat-Umm Khaush, vlakbij Aleppo. Ook de Amerikanen beweerden gisteren dat ze de leider hadden bestookt, in de plaats al-Bab, waar een IS-hoofdkwartier is gevestigd. Maar anders dan de Russen eisten de Amerikanen de dood van de terrorist niet op.

De nummer twee van IS was de gedoodverfde opvolger van leider Abu Bakr al-Baghdadi. Hij gold als een bijna mythische figuur voor de strijders van IS en was, naast de beramer van talloze aanslagen, ook de spreekbuis van de organisatie.

Volgens officiële documenten werd Taha Sobhi Falaha in 1977 geboren in Idlib, zo'n vijftig kilometer van Aleppo. Pas later nam hij de naam al-Adnani aan. De wortels van zijn jihadisme lagen in Irak, waar hij samen met Abu Musab al-Zarqawi (de leider van de groep die later IS werd) de Iraakse tak van al-Qaida bestuurde. In 2005 werd hij gevangengenomen. Vijf jaar lang verbleef hij in Amerikaanse detentie, waar zijn geloof in de jihad groeide.

Al-Adnani trad voor het eerst op als IS-woordvoerder in 2011. Onder zijn leiding werd de mediastrategie van de destijds 'Islamitische Staat van Irak en de Levant' flink verbeterd. Hij verspreidde de boodschap in vloeiend Arabisch en regisseerde tal van propaganda- en executiefilmpjes. Daarnaast stond hij aan het hoofd van een geheime organisatie, Emni, die buiten het kalifaat aanslagen beraamt. Alles binnen Emni liep via al-Adnani, want ook na een aanslag moest er een goede mediacampagne volgen.

Inlichtingendiensten beschouwden Al-Adnani als een van de belangrijkste personen binnen IS, maar over zijn uiterlijk was bijna niets bekend. De foto die vaak gebruikt wordt door inlichtingendiensten, is al jaren oud. Zelfs zijn grootste vertrouwelingen moesten in gesprek met Adnani een blinddoek op houden.

Maar de stem van al-Adnani was onmiskenbaar. Hij was het die in juni 2014 kort na de verovering van Mosul het kalifaat uitriep. Zijn stem was het ook die Obama toesnauwde: "Ezel van de Joden, je bent vreselijk."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden