Column

Spreek niet alle moslims aan op de djihad van Isis

D66-leider Alexander Pechtold in gesprek met VVD-leider Halbe Zijlstra tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Beeld anp
D66-leider Alexander Pechtold in gesprek met VVD-leider Halbe Zijlstra tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.Beeld anp

LAMYAE AHAROUAY   Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de ooit liberale VVD, werd door GeenStijl-tv gevraagd of hij een verband zag tussen de islam en het optreden van Isis. Hij vond het tijd dat 'allerlei mensen die gelieerd zijn aan de islam' zich zouden uitspreken tegen de daden van Isis. Imams moesten eens zeggen dat wat Isis doet niet bij de islam hoort. "En als ze dat niet doen, geven ze impliciet aan dat het wel zo is."

Is Zijlstra ooit in een moskee geweest zonder dat het onderdeel was van een campagne? Heeft hij ooit een vrijdagpreek gehoord? Zonder persfotografen door een wijk gelopen waar veel Marokkanen en Turken wonen? Naar hun zorgen gevraagd? Ik denk dat Zijlstra vooral woordvoerder is van de onderbuik.

De u vertrouwde Elma Drayer verwonderde zich vorige week ook over de islamitische gemeenschap in Nederland. 'Als moslims op grote schaal moslims afslachten blijft het nagenoeg stil.' Drayer heeft vast niet veel moslims in haar omgeving. Soms past verwondering zo goed binnen de marges van je eigen denken, dat je daar niet doorheen wil prikken door uit te zoeken hoe het werkelijk zit.

Verantwoording
Niet alleen Henk en Ingrid, maar ook politici en commentatoren vinden dat 'de moslims' verantwoordelijkheid moeten dragen voor, of afstand moeten nemen van, iedere daad die anderen uit naam van de groep begaan. Maar het enige dat moslims delen is de religie.

Nette voetbalsupporters zijn niet verantwoordelijk voor het geweld van hooligans. Als een Trouw-lezer een misdaad begaat, roept niemand alle Trouw-lezers ter verantwoording. De hoofdredacteur hoeft er dan van niemand afstand van te nemen, omdat hij anders impliciet aan zou geven dat misdaden horen bij een Trouw-abonnement.

Er wordt moslims een verantwoordelijkheidsgevoel opgedrongen dat zij helemaal niet hoeven te hebben. Natuurlijk kan een imam in de moskee vertellen dat wat Isis doet, niet past in de islam. Dat gebeurt ook. Niet omdat hij anders impliciet aangeeft dat het wel oké is wat Isis doet. Maar wel om zijn luisteraars kennis over hun geloof bij te brengen.

Djhihadgangers
Laat ik Isis eens vergelijken met alcoholisten. En moslims met gematigde drinkers. Beide genieten van de drank. Beide kennen hun extremen. De Wereldgezondheidsorganisatie bracht dit jaar een alcoholrapport uit over 2012. Daaruit blijkt dat alcohol zorgt voor 1 op de 20 doden per jaar. Meer dan het aantal mensen dat overlijdt aan aids, tuberculose en geweld samen. Wereldwijd stierven er in 2012 3,3 miljoen mensen aan de gevolgen van alcohol; dan hebben we het over de drinkers én hun slachtoffers. Alcoholmisbruik is een groot probleem. Nieuwe generaties drinkers staan bekend om zuipketen en comazuipen. Is de gematigde drinker verantwoordelijk?

In hetzelfde filmpje van GeenStijl wordt D66-fractievoorzitter Pechtold gevraagd zijn licht te laten schijnen op Isis en djihadgangers. Zijn antwoord: "Ik ben er wel voor dat we zoeken naar oplossingen die we niet eerder bedacht hebben."

Goed idee. Dat had ik dan nog niet bedacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden