Sprankelend op de vlucht voor de bestelde dood

De Surprise

Regie: Mike van Diem. Met Georgina Verbaan, Jeroen van Koningsbrugge en Jan Decleir.

****

'De Surprise' is meer dan een romcom. De film die Mike van Diem zeventien jaar na het winnen van een Oscar voor zijn Bordewijk-verfilming 'Karakter' heeft gemaakt, is romantisch en komisch, maar zou anders dan de reguliere Nederlandse romcom ook als zwarte komedie door het leven kunnen.

'De Surprise' herbergt namelijk een fantasie die zo ontsproten lijkt aan het brein van Charlie Kaufman, scenarist van 'Eternal Sunshine of the Spottless Mind'. U herinnert zich de film waarin Jim Carrey en Kate Winslet als voormalige geliefden te rade gingen bij een computerbedrijfje dat herinneringen aan ex-geliefden kon wissen. In 'De Surprise', losjes gebaseerd op een kort verhaal van Belcampo uit de bundel 'De Ideale Dahlia' (1968), gebeurt min of meer het omgekeerde.

Jeroen van Koningsbrugge die voor zijn rol vijftien kilo afviel en zijn haren weer liet groeien, zodat hij eruit ziet als een jonge, slanke Sean Connery met de motoriek van Peter Sellers in 'Being There', is een gedeprimeerde, wereldvreemde miljonairszoon die zich na de dood van zijn moeder aanmeldt bij een suicidebedrijfje dat hem contractueel belooft pijnloos naar de andere wereld te zullen helpen.

Jacob, die dezelfde voornaam heeft als de weke zoon in Van Diems speelfilmdebuut 'Karakter', kiest voor de surprise. Waar en wanneer hij het loodje zal leggen, is een verrassing. 'Zie ons als een reisbureau met een eenmalige bestemming', aldus de directeur van Elysium.

Maar laat Jacob bij het uitzoeken van zijn doodskist nu Anne tegen het lijf lopen die precies hetzelfde, onomkeerbare, morbide contract heeft gesloten.

En zo moeten de tortelduifjes in de rest van de film op pad om aan hun zorgvuldig voorbereide dood te ontsnappen. Omdat niemand weet wanneer het bedrijf zal toeslaan, weeft Van Diem ook nog behendig een thrillerelement in zijn romcom.

Verrassend is het klassieke uiterlijk van de film, gedrenkt in frisse sixties-sferen, met Georgina Verbaan als een stralende Audrey Hepburn-look-alike. Zo lijkt 'De Surprise' in geen enkel opzicht op al die andere Nederlandse romcoms die sinds 'Alles is Liefde' (2007) het vaderlandse filmlandschap overspoelen.

Hetzelfde geldt voor de dynamiek tussen Van Koningsbrugge en Verbaan. De twee komieken hebben een perfecte timing, vooral in de dialogen, die vaartvol zijn, en lekker knetteren, zoals Katharine Hepburn en Cary Grant dat in oude Hollywoodtijden ook voor elkaar kregen.

Niet dat alles perfect is. Het zijlijntje met de vaderlijke tuinman is er vooral om 'Karakter'-hoofdrolspeler Jan Decleir opnieuw een plekje te geven. Ook doet de tweede helft van de film, waarin we nog een aardige wending krijgen, iets rommeliger aan. Je zou willen zeggen: 'less is more', al doet dat verder niets af aan de sprankelende indruk die 'De Surprise' achterlaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden