Spraakzaam sprinttalent in ontwikkeling

Rob Velthuis

De voornaamste vuurdoop van een topsporter ligt bij de overstap van bejubelde junior naar naamloze senior. Daar waar de ongedwongenheid wordt ingewisseld voor de prestatiedruk van de commerciële sport, vallen velen af.

Zo is het zeker in de nationale schaatssport. Een wereldtitel of record bij de junioren is geen garantie voor de toekomst. En wat écht goed is, komt steeds sneller. Zie Sven Kramer en Ireen Wüst met hun grote prijzen op jonge leeftijd.

Van een bouwjaar eerder (11-10-1985) is Annette Gerritsen. Dit onmiskenbare sprinttalent uit Ilpendam reed op 23 januari 2005 in Salt Lake City met 1.16,14 een wereldrecord junioren op de 1000 meter. Op dezelfde dag bracht ze het Nederlands record in haar leeftijdsgroep op de 500 meter op 38,57.

2005 was ook in andere opzichten een succesjaar. Ze won met de ploegenachtervolging goud tijdens de wereldkampioenschappen junioren en werd individueel tweede als allrounder.

Die stormachtige ontwikkeling luwde toen ze de beschermde omgeving van Jong Oranje verliet en toetrad tot de beroepsschaatsers, eerst bij Postcodeloterij en nu bij DSB.

Haar prestaties waren van degelijk formaat, maar ze genoot vooral bekendheid als vriendin van Sven Kramer en lookalike van teamgenoot en drievoudig olympisch kampioene Marianne Timmer.

De relatie met Kramer ging voorbij, de samenwerking met de elf jaar oudere Timmer bleef. En ondanks het leeftijdsverschil is het moeilijk de twee blonde rijdsters op de ijsbaan te onderscheiden. Qua lichaamsbouw en techniek lijken ze een tweeling.

De technische overeenkomst berust niet op een studie van Timmers’ rijstijl. Sterker nog, de twee rijdsters zeggen het tijdens en na hun ’werk’ nooit over de zo belangrijke technische details van de schaatsslag te hebben. Timmer: „Waar we dan over praten? Over jongens, nagellak en handtasjes.”

En praten kan Gerritsen. In tegenstelling tot de stuggere Timmer kost het de hbo-studente commerciële sporteconomie aan de Johan Cruijff University geen moeite een constante stroom woorden te produceren.

„Annette moet mensen om zich heen hebben, dan functioneert ze beter”, aldus haar trainer Jac Orie. „Ze praat graag, dat gaat maar door over van alles en nog wat. Het is echt een gezellig type.”

Wat dat betreft is ze bij DSB op haar plaats. Met de sprintsters Timmer, Gerritsen, Laurine van Riessen en Margot Boer is een complete ’hogesnelheidstrein’ geformeerd.

Gedreven is Gerritsen ook. Ze moet eerder worden afgeremd dan gestimuleerd. Daarbij heeft ze volgens Orie een eigen mening zonder ’supereigenwijs’ te zijn.

Wel volgt Gerritsen in tegenstelling tot een onstuimig talent als Wüst de weg van de geleidelijkheid. Haar derde plaats eind 2006 bij een wereldbeker in Harbin was een incident.

Dit seizoen heeft zij al enkele malen het erepodium betreden en ze behaalde tijdens de NK afstanden haar eerste titel bij de senioren. Bij de WK sprint in Heerenveen kan ze deze maand hoger eindigen dan de zesde en zevende plaats van de afgelopen twee jaar.

Opvallend is dat ze haar prijzen op de 500 meter wint, voor een Nederlandse sprintster vrij uitzonderlijk. Volgens Orie heeft dat te maken met haar ontwikkeling, hij ziet voor haar uiteindelijk grotere mogelijkheden op de 1000 meter.

„Bij Annette kunnen veel zaken worden verbeterd”, aldus Orie. „Haar conditie is goed genoeg om de laatste ronde van de 1000 meter door te komen, maar als ze vermoeid raakt heeft ze te weinig rust in haar slag. Dan wordt ze te gehaast en begint te rennen.”

„De volgende stap in dat technische aspectje is gemakkelijk te maken. Meer rust in haar techniek, de kracht komt met de jaren. Annette is al een stuk stabieler geworden, als ze die lijn doorzet doet ze tijdens de Olympische Winterspelen mee om de prijzen.”

Ook assistent-trainer Floor van Leeuwen, die in het verleden al veel met Marianne Timmer werkte, heeft zich lovend uitgelaten over het talent van Gerritsen.

„Ik ben er heilig van overtuigd dat Annette dezelfde mogelijkheden heeft als Marianne. Ik denk dat ze sterker is dan Marianne op diezelfde leeftijd. In potentie heeft Annette alles: ze is lenig, goed gebouwd en kan tijdens de krachttraining veel aan.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden