Spotprenten / Rice beschuldigt ’schurkenstaten’ van manipulatie

Syrië en Iran hebben hun burgers aangezet tot geweld bij de protesten tegen de Deense cartoons. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice twijfelt hier ’geen moment’ aan.

Van onze redactie buitenland

Rice ging gisteren vol in de aanval tegen ’regeringen die zo hun eigen redenen hebben om op te roepen tot geweld’.

Volgens Rice is het uitgesloten dat de protesten in Syrië en Iran spontaan waren, ’gezien de mate van staatscontrole op het openbare leven in deze landen’. Rice concludeerde dat Teheran en Damascus de wereld een verklaring schuldig zijn. „Het is ieders plicht tot kalmte op te roepen”, aldus Rice, die constateerde dat Afghanistan en Libanon dit wel hebben gedaan.

President George Bush, die koning Abdallah van Jordanië ontving, herinnerde eveneens aan de plicht op te treden tegen gewelddadigheden en het leven van diplomaten te beschermen. De media riep hij met het oog op gevoeligheden op, goed te overwegen wat de gevolgen zijn van hun handelingen.

Abdallah sloot zich aan bij Bush, maar uitte zich veel kritischer over de westerse pers. Alles wat de gevoelens van moslims kwetst, is verwerpelijk, zei hij.

Volgens het Afghaanse persbureau AIP hebben de Taliban een prijs gezet op het hoofd van de Deense cartoonisten. Wie een van hen doodt wacht een beloning van honderd kilo goud. Moord op een Noorse, Deense of Duitse soldaat in Afghanistan wordt beloond met 5 kilo.

AIP ontving deze mededeling telefonisch van Dadullah, een man die aan het hoofd zou staan van de Taliban-commando’s die de Afghaanse regering bestrijden. Volgens Dahdullah zijn er dankzij de cartoon-crisis nu veel meer kandidaten die zelfmoordaanslagen willen plegen.

In Afghanistan vielen bij anti-westerse demonstraties opnieuw doden. Het totale aantal slachtoffers bedraagt nu elf personen.

De voorzitter van de Europese Unie, de Oostenrijkse premier Wolfgang Schüssel, vroeg om een einde aan de ’spiraal van geweld’. Schüssel is geschokt over het initiatief van een Iraanse krant, die terug wil slaan met een cartoonwedstrijd die de Holocaust als thema heeft.

In Denemarken begonnen Marokkanen een procedure tegen hun land bij het Europese hof voor de rechten van de mens.

De redactie van het kleine dagblad The New York Press is opgestapt nadat de directie een stokje stak voor de publicatie van de Deense prenten. In de VS heeft alleen de kleine neo-conservatieve New York Sun er zich aan gewaagd.

Amerikaanse moslimleiders hebben hun bezorgdheid geuit over een beeld van Mohammed in het gebouw van het hooggerechtshof in Washington. De sculptuur maakt deel uit van een een marmeren fries waarop onder anderen ook wetgevers als Mozes en Hugo de Groot figureren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden