Sport

Bergbeklimmers, hengelaars en dammers hebben één ding gemeen: er wordt regelmatig aan ze gevraagd of ze zelf vinden dat hun hobby een sport is. Natuurlijk zeggen ze dan ja, hooguit met 'n gewonde blik.

Ruud Verdonck

Want er vraagt nooit iemand aan Ruud van Nistelrooij: zeg, dat voetballen dat jij doet, noemen jullie dat soms sport? Dik een maand terug hoorde ik op de radio de wel of geen sport-vraag nog eens stellen aan twee bergbeklimmers, waarschijnlijk was het Bart Vos en anders Ronald Naar plus Mariska Mourik. De aanwezigen waren het dáár wel over eens, ze vonden dat er sprake was van een sport, want samengevat: je moet er voor oefenen, je moet er bij hijgen en het is ontzettend duur. Een paar slappe argumenten, maar dan kon het gesprek snel terugkeren naar het oorspronkelijke onderwerp, namelijk of Ronald Naar of Bart Vos, wie het ook was, een paar jaar geleden echt een of andere berg in de Himalaya had beklommen of niet.

Ik moet toegeven, dan gaat het ineens verdraaid veel op sport lijken. Wij ruimen na 'Studio Sport' thuis ook altijd een half uurtje in voor de scheidsrechterlijke dwalingen, de schwalbes en de ballen die niet of juist wel helemaal over de doellijn zijn gegaan; dat laten wij niet over aan de Kieften, Van Hanegems en Kraayen van deze wereld. Sport is: tien jaar nadat hij een strafschop tegen Nederland versierde in de WK-finale van '74, was het nog voorpaginanieuws dat Hölzenbein had onthuld dat hij zich gewoon had laten vallen; wisten wij allang. Sport is: dik tweeëntwintig jaar nadat hij een berg zegt te hebben beklommen staat Ronald Naar nog elk kwartaal in de krant (pagina 17, rechts onderaan, zonder kopje) met een rechtszaak daar over.

Pleit vrijwel beslecht: 't lijkt echt sport. Tot ik las dat een voormalige voorzitter van de Nederlandse bergsportvereniging het in Nepal voor elkaar heeft gebokst, sport!, dat de sherpa's Bart Vos van de officiële lijst met Mount Everest bedwingers hebben gehaald. Ze schieten in elk geval lekker op, deze ruzie dateert pas uit 1984. Nu geldt ene René de Bos als de eerste Nederlander op die berg. Dat moet goed zijn voor zeker vijf kort gedingen. Want bergbeklimmen doen ze er bij; die rechtszaken, dat is de sport.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden