Sportziek

Het synchroonzwemmen is begonnen en dan voel je dat die Olympische Spelen toch wel erg lang gaan duren. De zomer raakt in verval en is over zijn hoogtepunt heen, zoals zoveel. De Spelen, dat Oranjegehos in het Holland Heineken House, Mart Smeets met al zijn champagne-flessen iets verderop, de hosta en de hibiscus in mijn achtertuin, mijn leven. De herfst nadert, de somberheid kruipt omhoog. Mogen we na weken vol rollende spieren nu weer eens over iets nadenken? De meest kunstzinnige opmerking uit Athene kwam van de dressuurcommentator: ,,Dit paard heeft een mooie expressie in het voorbeen.'

Nu ja, het cultuurprogramma 'TV3' is terug van vakantie, dat lijkt al heel wat. De cellist Pieter Wispelwey is te gast en die heeft zojuist in het Concertgebouw alle zes cellosuites van Bach gespeeld. Maar de presentator wil over die suites niets weten. Hij heeft de zomer nog in de bol. ,,Alle suites achter elkaar. Een marathon. Het lijkt wel of je hebt toegewerkt naar de Olympische Spelen. Hoe was het? Heb je gepiekt? Was je in topvorm?'

Een brug met ongelijke leggers of een cello -wat maakt het uit? De sport woekert door alle domeinen. Lange avonden willen we, met de wind gierend om het huis. En piekeren over de vraag waar het allemaal goed voor is.

Of misschien een gedicht lezen van Ingrid Jonker. Zomergast Tijs Goldschmidt liet een fragment zien uit een documentaire die over haar ongelukkige leven is gemaakt en ik noteerde het prachtige vers:

De liefde is niks anders dan verlangen betreurd.

Zo'n regel brengt geen biceps of triceps aan het trillen, maar duwt zachtjes tegen de ziel. Gold-schmidt is een kunstminnende gedragsbioloog die onderzoek deed naar kleine baarsachtige visjes in het Victoriameer. Daartoe verbleef hij vijf jaar lang in Tanzania. Overdag vissen in een open bootje op het meer, 's avonds Poesjkin lezen in zijn stille onderkomen bij de missie. Te weinig bioloog om uitsluitend bioloog te zijn schreef hij over zijn bevindingen een boek met literaire aspiraties onder de titel 'Darwins hofvijver'. Zijn dubbele blik leverde in 'Zomergasten' mooie tv-fragmenten op -begeleid door een bescheiden en gewetensvolle toelichting. We zagen zijn grote voorbeeld Dick Hillenius in een tank met dolfijnen springen, de legendarische onderzoekster Dian Fossey toenadering zoeken tot een wilde gorilla, Hans Wiegel als opperaap in de Eerste Kamer. Een beetje ongevaarlijk was het allemaal wel -ik zat niet op het puntje van mijn stoel- maar er was op een cricketfragment na tenminste geen enkele sport te zien geweest. Vanavond op Nederland 2 weer Olympische Spelen en op Nederland 3 de Champions League.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden