Schade voor sport

Sportwereld vraagt overheid om financiële steun

De Johan Cruijff Arena. Hier zouden de drie groepsduels van Oranje tijdens het uitgestelde EK worden gespeeld. Dat en meer valt in de komende tijd weg voor de Nederlandse sport.Beeld EPA

De Nederlandse sport vreest dat door de coronacrisis sponsors en afhaken en werknemers hun baan verliezen.

Als er ook de komende maanden niet gesport kan worden in Nederland, kan de schade voor de sport tot augustus oplopen tot 950 miljoen euro. Dat heeft sportkoepel NOC-NSF in een impactanalyse becijferd samen met de bonden, sportondernemers en koepelorganisaties. 

De sportwereld maakt zich grote zorgen over de gevolgen van alle maatregelen tegen het coronavirus en vraagt gezamenlijk in een brief aan Den Haag om financiële steun. De vrees is dat veel sponsors afhaken en werknemers in de sport hun baan verliezen.

Minister Bruno Bruins van sport meldde op Twitter dat zijn ministerie onderzoekt of het de Nederlandse sportsector kan helpen.

Sinds vorige week zijn alle sportactiviteiten volledig stilgevallen. De nadelige impact bedraagt ‘enkele duizenden euro’s voor de ene sportbond tot tientallen miljoenen euro’s voor de andere’. NOC-NSF heeft de gevolgen van het scenario dat er tot augustus niet meer wordt gesport op een rij gezet. Zo wordt de schade van het wegvallen van contributie bij verenigingen op 140 miljoen euro geschat.

Inkomstenderving

De inkomstenderving uit de kantines, van cruciaal belang voor buitensportclubs, wordt geschat op 150 miljoen euro. De sportbonden zouden zo’n 50 miljoen euro mislopen. Ondernemers, zoals uitbaters van fitnesscentra, zwembaden en klimhallen, schatten het verlies tot augustus op 300 miljoen euro.

De afgelasting van evenementen levert een schadepost op van zo’n 200 miljoen euro. De komende tijd zouden in Nederland de Amstel Gold Race (gisteren afgelast), het EK squash, drie wedstrijden van het EK voetbal, het olympisch kwalificatietoernooi beachvolleybal, de Invictus Games en een World Cup BMX worden gehouden. Het afblazen van paardensportevenement The Dutch Masters (Indoor Brabant) vorige week in Den Bosch heeft de organisatoren volgens de brief aan het kabinet met ‘een miljoenenstrop’ achtergelaten. In de brief wordt gewezen op het risico dat veel meer evenementen de komende jaren van de kalender zullen verdwijnen. “De gevolgen voor sponsorcontracten en mediarechten van clubs en evenementen zullen ook groot zijn.”

Het betaald voetbal zou volgens de ramingen 110 miljoen euro verlies lijden als de afgebroken competities in eredivisie en eerste divisie niet meer worden hervat. Voor heel Europa zou de schade volgens een analyse van KPMG zelfs op 4 miljard euro uitkomen. Als er na 6 april wel weer wordt gevoetbald, blijft dat in Nederland beperkt tot 5 miljoen euro.

Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC-NSF, wijst erop dat het stilvallen van de sportinfrastructuur voor ‘eenzaamheid en verveling’ zorgt. “Het ritme van de sport en de daarbij horende saamhorigheid van samen sporten valt weg. Het is van groot maatschappelijk belang dat die infrastructuur straks zo snel mogelijk weer geactiveerd kan worden.”

Lees ook: 

Eredivisieclubs sturen personeel naar huis, wat nu?

Clubs in het betaalde voetbal maken zich grote zorgen over hun toekomst nu veel inkomsten wegvallen, zegt de directeur van de Eredivisie CV.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden