'Sportwereld moet definitief schoon schip maken'

IOC-baas Bach hekelt corruptie- en dopingschandalen in 2015

VAN ONZE REDACTIE SPORT

Na een jaar vol corruptie- en dopingschandalen moet de sportwereld zich realiseren dat wezenlijke veranderingen harder nodig zijn dan ooit. Dat zei Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in zijn nieuwjaarstoespraak. Het is hoog tijd om definitief schoon schip te maken, zo luidde de dringende boodschap van de Duitser.

"Als we terugkijken naar de laatste twaalf maanden is een omslag in denken en doen nodig om de geloofwaardigheid van de sportbonden te waarborgen", liet Bach optekenen op de website van het IOC. "Ook moeten we schone sporters beschermen. Een aantal ontwikkelingen in 2015 heeft een donkere schaduw over de hele sportwereld geworpen."

Zonder namen of organisaties te noemen zei Bach dat de hele olympische beweging in actie moet komen om de vraag naar eerlijke sport te kunnen beantwoorden. Hij wees naar de veertig hervormingen die het IOC precies een jaar geleden invoerde. "Bij de introductie van de Olympic Agenda 2020 was mijn dringende boodschap aan iedereen dat een andere koers moest worden gevaren."

Uiteraard doelde Bach, IOC-voorzitter sinds 2013, met de overdrijvende donkere wolken op de corruptieschandalen binnen de wereldvoetbalbond Fifa, de beschuldigen over omkoping binnen de internationale atletiekfederatie IAAF en het stelselmatige dopinggebruik in de Russische atletiekwereld. De twee hoogste bazen in het internationale voetbal, Sepp Blatter en Michel Platini, zijn voor acht jaar geschorst. Voormalig IAAF-voorzitter Lamine Diack is aangeklaagd wegens corruptie en de Russische atletiekfederatie is geschorst.

Het is nog altijd zeer onzeker of Russische atleten mogen deelnemen aan de komende Spelen van Rio. Eerder deze week zei Svein Arne Hansen, de Noorse voorzitter van de Europese Atletiek Federatie, dat hij het onwaarschijnlijk achtte dat de Russen Rio halen. Een delegatie van de IAAF bezoekt Rusland in januari en het onderwerp staat pas eind maart in Cardiff weer op de agenda. En dan gaat de tijd dringen voor de Russen, voorspelde Arne Hansen.

In zijn nieuwjaarstoespraak keek Bach ook vooruit naar de komende Olympische Spelen, van 5 tot en met 21 augustus in Rio de Janeiro. Hij zei dat Brazilië, het eerste Zuid-Amerikaanse land dat de Spelen organiseert, de sportwereld met veel enthousiasme zal verwelkomen. "De Brazilianen hebben een passie voor sport. Deze Spelen zullen in deze moeilijke tijden een boodschap van hoop en vreugde brengen."

De Duitse IOC-baas stipte ook de onrustige politieke en slechte economische situatie in Brazilië aan. "De laatste maanden van voorbereiding worden een ware uitdaging." Het Brazilië van de zwaar onder vuur liggende president Dilma Rousseff kent de ergste crisis in 25 jaar, met stijgende werkloosheid en inflatie. En het oliestaatsbedrijf Petrobras is verwikkeld in een groot corruptieschandaal.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden