Sportwereld doet vrolijk mee aan wildgroei in functietitels

Als nieuwe technisch directeur van alle zwemdisciplines heeft André Cats een taak waarbij hij genoeg te doen heeft. Nu de voormalige chef de mission van de paralympische sporters de koers moet bepalen voor het zwemmen, waterpolo, schoonspringen, synchroonzwemmen en paralympisch zwemmen zal hij weinig lege dagen in zijn agenda hebben.

Cats is geen onbekende: van 2003 tot 2004 was hij al bondscoach van de zwemmers. Die taak bleek bij nader inzien iets minder uitdagend dan hij voor ogen had. Soms voelde Cats zich een veredelde taxichauffeur die slechts nuttig was om huurbusjes te rijden. De functie was in de loop der jaren uitgekleed door de oprichting van professionele zwemteams waarvan de trainers veel invloed kregen in de zwemwereld.

Genoeg reden om de functie van bondscoach dan maar op te heffen, een beweging die tien jaar geleden ook bij andere bonden werd ingezet. Een bondscoach bleek in veel sporten overbodig. Voortaan werd de persoon die aan het hoofd stond van de groep zwemtoppers op internationale toernooien een 'chef de mission' genoemd, naar het voorbeeld van sportkoepel NOC-NSF.

Zelfde idee, andere naam. Cats stroomde door naar de functie van 'topsportcoördinator', een soort technisch directeur.

Met de vele benamingen die er bij sportbonden zijn voor verschillende - of soms dezelfde - functies, doet de sport vrolijk mee met de wildgroei aan functietitels in het bedrijfsleven. Daar zijn vooral Engelse benamingen populair.

Een algemeen directeur heet tegenwoordig een chief executive officer en een verkoper een sales engineer. Een fraaiere naam voor een schoonmaakster is een interieurverzorger en in de Verenigde Staten heet iemand die allerhande problemen voor collega's oplost een chief growth officer. De klusjesman/vrouw dus. Toegegeven, dat klinkt minder chic dan de Engelse variant.

Terug naar de sport. De technisch directeur van de turnbond, Hans Gootjes, is tevens 'topsportmanager'. Wat dat precies inhoudt, weet eigenlijk niemand.

De voetbalbond KNVB zoekt een nieuwe teammanager, alleen heet het niet meer zo. Nu wordt er gezocht naar een 'prestatie- en innovatiemanager', een soort teammanager 2.0. Wat die uitbreiding precies betreft is niet helemaal duidelijk, maar voormalig schaatscoach Gerard Kemkers en waterpolocoach Robin van Galen bedankten ervoor.

Verdween de bondscoach tien jaar geleden nog langzaam van het toneel, nu is de functie weer helemaal terug.

Maar niet overal is die persoon een traditionele bondscoach zoals het vroeger was: als iemand die de eindverantwoordelijkheid heeft over alle topsportzaken.

In het turnen is het nog redelijk overzichtelijk: daar is er één bondscoach voor de mannen en één voor de vrouwen. In het zwemmen wordt het al wat warriger: daar worden alle coaches die aan het hoofd staan van een regionaal of nationaal trainingscentrum bondscoach genoemd. En er is nog een aparte jeugdbondscoach. De traditionele bondscoach is daarmee vervangen door de letterlijke betekenis van de functie: coach in dienst bij de bond.

De zwembond is nu bezig met een structuurverandering waarbij de titel bondscoach weer van het toneel verdwijnt. Naast een technisch directeur die zich over alle zwemdisciplines ontfermt (Cats) komt er, zo staat het letterlijk in het persbericht van de KNZB, een hoofdtrainer/coach en/of een programmamanager die verantwoordelijk zijn voor de inhoud en de resultaten van dat specifieke programma.

Om het eenvoudig te houden, maar niet heus.

Bondscoach/TD/ TEAMMANAGER 2.0

1.André Cats

2.Hans Gootjes

3.Robin van Galen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden