Sportwedstrijden North Carolina verplaatst wegens omstreden 'toiletwet'

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De Amerikaanse staat North Carolina kan fluiten naar zeven belangrijke sportwedstrijden op universiteitsniveau. Sportkoepel NCAA heeft de wedstrijden naar andere staten verplaatst vanwege de omstreden 'toiletwet', die transgenders verplicht het toilet van hun geboortegeslacht te gebruiken.

Redactie

In een verklaring schrijft voorzitter van de NCAA George Peterson dat het besluit 'in overeenstemming is met onze kernwaarden van integratie, het welzijn van sportende studenten en een cultuur van billijkheid'. De enige wedstrijden voor NCAA-kampioenschappen die dit jaar wel in North Carolina mogen plaatsvinden, zijn thuiswedstrijden van teams uit de eigen staat.

Het besluit van de NCAA is het gevolg van de omstreden 'toiletwet' die North-Carolina in maart heeft aangenomen. Daarin is bepaald dat homo's, lesbiennes en transgenders geen aparte bescherming tegen discriminatie krijgen, en dat het geslacht in je geboortebewijs voorschrijft welk openbaar toilet iemand moet gebruiken.

Opstand
De nieuwe wet kostte North Carolina meteen investeringen: Deutsche Bank en PayPal zegden projecten af en filmopnamen in de staat dreigen niet door te gaan. De basketbalbond NBA verplaatste eerder al een grote wedstrijd en artiesten als Bruce Springsteen, Pearl Jam en Ringo Starr zegden concerten af.

Gouverneur Pat McCory, die de wet in maart ondertekende, zag zich vervolgens gedwongen de wet te versoepelen. Homoseksuele ambtenaren kunnen nu wel bezwaar maken tegen discriminatie door hun werkgever, maar de toegangsregels voor openbare toiletten blijven bestaan.

Ondanks de economische tegenwind van artiesten, bedrijven en nu ook de NCAA, past het beleid van North-Carolina in een trend. Terwijl op nationaal niveau de wet in de Verenigde Staten voorschrijft dat homo's dezelfde rechten hebben als hetero's, wordt in de deelstaten de ene na de andere wet ingediend om die rechten te blokkeren, of op zijn minst te hinderen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden