Sporttribunaal Cas handhaaft schorsing Russische atleten

null Beeld AP
Beeld AP

Het Internationaal sporttribunaal in Lausanne (Cas) heeft de eis van 68 Russische atleten om toch mee te mogen doen aan de Olympische Spelen in Rio afgewezen. Het sporttribunaal handhaaft hun schorsing en wijst het beroep van de sporters en de Russisch Olympisch Comité af. Daarmee ontbreken de Russische atleten definitief op de Olympische Spelen.

De groep atleten was in beroep gegaan bij het Cas omdat zij ondanks de internationale schorsing van de Russische atletiek toch naar Rio willen. De sporters voelen zich door de landelijke sanctie van de internationale atletiekfederatie IAAF zwaar gedupeerd, omdat ze naar eigen zeggen nooit met doping in aanraking zijn geweest.

De IAAF legde de schorsing voor Rusland op 13 november op vanwege de diepgewortelde dopingcultuur. Op 17 juni besloot de IAAF de straf voor onbepaalde tijd te verlengen. Daarop besloten 68 'schone' atleten uit Rusland de schorsing bij het Cas aan te vechten.

Het Kremlin reageerde meteen na de uitspraak van het Cas gebeten. Een woordvoerder zei het vonnis ernstig te betreuren en vindt het onacceptabel dat het principe van collectieve verantwoordelijkheid opgelegd is aan de Russische atleten. Minister van sport Vitali Moetko gaat bekijken welke stappen hij zal nemen, maar zei in een eerste reactie het er niet bij te zullen laten zitten. Kampioen polsstokhoogspringen Isinbajeva beschreef het vonnis van het sporttribunaal als de "begrafenis van de atletiek".

Een testmonster in het Russische laboratorium voor dopingtesten. Beeld AP
Een testmonster in het Russische laboratorium voor dopingtesten.Beeld AP

Voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is de uitspraak van het Cas van groot belang. Door nieuwe onthullingen van het antidopingbureau Wada over grootscheepse dopingfraude door de Russische staat tijdens de Winterspelen in Sotsji in 2014, overweegt het IOC-bestuur alle Russische sporters zowel voor Rio 2016 als voor de Paralympics helemaal uit te sluiten.

Het IOC buigt zich nu over de ingewikkelde juridische gevolgen van zo'n stap en neemt vermoedelijk komende zondag een beslissing. Het vonnis van het sporttribunaal kan in die heikele besluitvorming een belangrijke rol spelen.

IOC-voorzitter Thomas Bach zei eerder deze week na de publicatie van het rapport van Wada: "De bevindingen laten een schokkende en ongekende aanval zien op de integriteit van de sport en de Olympische Spelen. Het IOC zal niet aarzelen de zwaarst denkbare straffen op te leggen aan betrokken personen en organisaties.''

Het IOC heeft wel al een speciale tuchtcommissie ingesteld, die de Russische overheidsmedewerkers zal vervolgen die in het dopingrapport van het mondiale antidopingbureau zijn genoemd.

De Russische staatssecretaris van sport Joeri Nagornich werd door Wada aangewezen als een van de organisatoren van het grootscheepse bedrog. De Russische regering heeft hem tijdelijk van zijn functie ontheven.

De Canadese hoogleraar en sportjurist Richard McLaren is hoofd van de onafhankelijke commissie die voor de wereldwijde anti-dopingorganisatie Wada het Russische dopingschandaal onderzocht. Hij kwam deze week met zijn conclusie dat de Russische staat het bedrog zelf organiseerde. Beeld photo_news
De Canadese hoogleraar en sportjurist Richard McLaren is hoofd van de onafhankelijke commissie die voor de wereldwijde anti-dopingorganisatie Wada het Russische dopingschandaal onderzocht. Hij kwam deze week met zijn conclusie dat de Russische staat het bedrog zelf organiseerde.Beeld photo_news
De Russische staatssecretaris van sport Joeri Nagornich is tijdelijk geschorst door de Russische regering. Beeld epa
De Russische staatssecretaris van sport Joeri Nagornich is tijdelijk geschorst door de Russische regering.Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden