Sportschoolhouder traint met klanten mee

Groningers en Drenten gaan in de Veendammer sportschool Quantum Fit de strijd aan met hun overgewicht. Eigenaar Frederik Wollerich gaat voorop.

Frederik Wollerich klopt vrolijk op zijn omvangrijke buik en tikt daarna op een metertje: „Kijk eens hoeveel calorieën ik verbrand. Mijn ontbijt is er al haast af.” De dag is nog maar net begonnen, maar Frederik staat al op een loopband. De band staat ingesteld op 5,3 kilometer per uur. „Vorige week zat ik op vierenhalf.”

Zwaargewicht Wollerich, 33 jaar en 220 kilo, is in zijn eigen sportschool Quantum Fit in Veendam een grote afvalcampagne begonnen. Hij wil zelf 90 kilo kwijtraken. „130 kilo is mijn ultieme doel.”

Al honderdvijftig fanatiekelingen uit Veendam en Groningse en Drentse plaatsen in de buurt hebben zich aangesloten bij het initiatief. In groepjes en tweetallen komen zij dagelijks trainen. Een voedingsdeskundige begeleidt de deelnemers die eerst aan een aantal tests worden onderworpen, en een trainingsprogramma op maat krijgen. Twijfelgevallen moeten naar een dokter om te bepalen of ze het aankunnen.

Wollerich zelf moet de tests nog doen. De klanten gaan voor, zegt hij. Maar hij twijfelt er niet aan of hij is gezond genoeg voor een stevig potje bewegen. Zijn eetpatroon heeft hij aangepast. Na het sporten komt er een appel uit de tas, sinds kort ontbijt hij ’s ochtends. „En niet meer twee stukken vlees ’s avonds.”

Vader en moeder Wollerich doen ook mee. Moeder Greetje lijkt helemaal niet zo dik. „Ik heb een smal gezicht, maar ik ben wel honderd kilo.” Ze weet precies hoe het gekomen is. Door de supermarkt die ze hadden in Muntendam. „Eigengebakken nootjes, nieuwe dingen, en producten over datum die je niet weggooit, maar zelf opeet.”

Zoon Frederik had ook een supermarkt. En zijn hobby – de motorclub: veel pils, veel snacks – deed zijn figuur ook geen goed. „Ik heb een makkelijke vrouw, zij klaagt niet over hoe ik eruit zie.” Misschien was hij wel nooit aan de Veendammer Big Diet begonnen als niet toevallig de sportschool op zijn pad was gekomen. Hij haalde de school, die van een ex-zwager was, voor het faillissement weg.

Bedoeling is dat de deelnemers ervaringen uitwisselen. Wie dreigt af te haken wordt van huis gehaald en naar de sportschool gebracht, zegt Wollerich. Dat is de kracht van dit groepsevenement.

Evelien, 95 kilo, traint vanochtend met haar moeder, die in twee jaar 16 kilo is aangekomen en nu 78 kilo weegt. Evelien heeft haar voet in het gips. Maar werken op de toestellen is geen probleem. Ook Mirjam Koopman, 142 kilo, is er vroeg bij. Zij is al twee jaar klant bij Quantum Fit en traint vijf keer in de week. Zeker helpt sporten, knikt Mirjam op de vraag of het wel zoden aan de dijk zet. De diabetespatiënte is in twee jaar al 40 kilo kwijtgeraakt. Vooral haar conditie is erop vooruit gegaan. „Ik had laatst na een oefening een hartslag van 130, een slanke den naast mij zat op 160. Dat deed mij wel goed.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden