Sportpsycholoog: Knop direct omzetten is onmogelijk

Minder dan 24 uur na de aanval op de spelersbus van Borussia Dortmund moest het team alweer spelen. "We wijken niet voor terreur en spelen niet alleen voor onszelf, maar voor de hele wereld en uiteraard voor Marc", zei clubvoorzitter Hans-Joachim Watzke, doelend op verdediger Marc Bartra die gewond raakte bij de aanslag.

Niettemin had Watzke liever gezien dat de Champions League-wedstrijd tegen AS Monaco nog iets langer was uitgesteld. Het werd volgens hem namelijk een 'megaklus' om de spelers, die 'extreem in shock waren', mentaal klaar te maken. "Het team moet in de kortst mogelijke tijd iets onbegrijpelijks gaan begrijpen."

Speler Marc Bartra zat dinsdagavond iets na 19.10 uur precies op de verkeerde plek in de spelersbus. Hij brak zijn spaakbeen toen de drie bommen afgingen.

Doelman Roman Bürki zat naast de Spanjaard toen de 'enorme explosie' plaatsvond. "We bukten meteen en wie kon, lag op de grond", vertelde hij aan de Zwitserse krant Blick. "Ik had geen idee wat er gebeurde. We waren geschokt, niemand dacht aan de voetbalwedstrijd die zou komen."

Bartra werd meteen geopereerd en is zeker enkele weken uitgeschakeld. De verdediger kon dus sowieso niet in actie komen tijdens de inhaalwedstrijd in de kwartfinale van de Champions League, die gisteravond alsnog werd gespeeld.

De knop zo snel omzetten kan niet, zegt ook sportpsycholoog Rico Schuijers, die onder meer de Nederlandse hockeydames bijstond, een paar uur voor de wedstrijd. "Die knop bestaat niet. Doodzwijgen zou stom zijn. Ik zou eerder vragen aan een speler: Hoe denk jij dat je je het beste kunt voorbereiden?"

Schuijers gebruikt voor het verwerken van tegenslagen - of in dit geval: aanslagen - een methode die uitgaat van visualiseren. "Parkeer de explosies ergens, zou ik zeggen. Het is net als tijdens het winkelen tijdelijk je auto wegzetten. Je weet waar die staat, maar je denkt er niet aan. In die auto leg je alle videobanden van het voorval én je gevoelens daarover, desnoods alleen voor twee keer 45 minuten. Daarna mag je weer denken: potverdikke, wat hebben wij nou meegemaakt?!"

De selectie van Borussia Dortmund stond gisteren al vroeg op het trainingsveld voor een extra voorbereiding op de wedstrijd. Spelers die niet wilden, hoefden ook niet te spelen. Marc Bartra wenste op Instagram zijn medespelers succes, met een arm in het verband. Het werkte niet: Borussia verloor van AS Monaco met 2-3.

Sport 21

Wedstrijdverslag

undefined

spelersbussen eenvoudig doelwit

Aanslagen die specifiek gericht zijn op sporters komen niet vaak voor. Maar als het gebeurt zijn spelersbussen een eenvoudig doelwit.

Zo werd in 2009 de bus van het cricketteam van Sri Lanka doorzeefd met kogels, toen het team op weg was voor een wedstrijd in en tegen Pakistan. Zes agenten en twee omstanders werden gedood, de spelers bleven ongedeerd.

Een jaar later liep in Angola de bus van het nationale voetbalelftal van Togo in een hinderlaag, vlak voor het begin van de Afrika Cup. Drie mensen kwamen om het leven, onder wie de buschauffeur. Togo trok zich terug uit het toernooi.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden