Sportkoepel scheidt functies aan de top

Maurits Hendriks is nu nog technisch directeur en chef de mission, maar NOC-NSF gaat deze functies scheiden. Beeld anp
Maurits Hendriks is nu nog technisch directeur en chef de mission, maar NOC-NSF gaat deze functies scheiden.Beeld anp

Bij NOC-NSF is de technisch directeur voortaan niet ook nog de chef de mission van de Olympische Spelen.

Eline van Suchtelen

Hij vloog de afgelopen zeven jaar als chef de mission van de Zomer- én Winterspelen de hele wereld over. Hij wilde alle 242 sporters die naar de Olympische Spelen van Rio gingen persoonlijk ontmoeten en hij was tussendoor ook nog technisch directeur bij sportkoepel NOC-NSF. Dat Maurits Hendriks een drukke baan had, is een understatement.

Te druk, luidt nu de conclusie. NOC-NSF heeft besloten de werkzaamheden van technisch directeur en chef de mission niet meer door één persoon te laten uitvoeren. Voortaan worden de functies gescheiden. De sportkoepel nam dit besluit op basis van advies van zijn eigen ondernemingsraad en onderzoeksbureau AT Kearney.

Vrijwilligersfunctie

Vorig jaar werd al besloten dat Hendriks voor de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang geen chef de mission meer zou zijn. Toen werd ook al geconcludeerd dat er te veel werk op zijn bordje lag. Jeroen Bijl, die op de Europese Spelen in Bakoe al mocht proeven aan het vak, neemt in Zuid-Korea het stokje van Hendriks over.

"Vroeger was het een vrijwilligersfunctie, maar er komt nu veel meer bij kijken. Het is bijna niet meer door één persoon in te vullen", zei Bijl vorig jaar na zijn aanstelling in deze krant.

In Londen (2012) en Rio (2016) huurden de zeilers bijvoorbeeld al jaren van tevoren een huis. Om de faciliteiten voor sporters goed te regelen moest de chef de mission lang van tevoren naar het organiserende land om contacten te leggen.

Beschadigd

Hendriks volgde in december 2009 Charles van Commenee op als technisch directeur bij NOC-NSF en chef de mission van de Spelen van Londen. Henk Gemser leidde in 2010 de olympische ploeg tijdens de Winterspelen in Vancouver, maar Hendriks werd later ook aangesteld als chef de mission van de Winterspelen in Sotsji.

Na de succesvolle Spelen in Londen en Sotsji keerde Hendriks beschadigd terug uit Rio. In Brazilië lag de voormalige hockeycoach zwaar onder vuur door het wegsturen van turner Yuri van Gelder.

Ook kwam er veel kritiek op het vroegtijdig op het vliegtuig zetten van sporters die geen medaille hadden gehaald. Over de impact van het retourtje Nederland, dat al snel bekend kwam te staan als de 'losersvlucht', zei Hendriks achteraf in het tv-programma 'Pauw' dat hij het had onderschat.

Dat zou hij in Tokio anders regelen, maar het is de vraag of Hendriks dan weer chef de mission is. Het lijkt aannemelijker dat Bijl, bij een geslaagd debuut op de Winterspelen in Zuid-Korea, ook naar Tokio zal gaan. Hendriks blijft dan mogelijk aan als technisch directeur, zonder de extra last van chef de mission. Wie er op welke plek komt, wordt voor 1 mei duidelijk. Op die dag begint de sportkoepel met de nieuwe manier van aansturing van de afdeling topsport.

NOC-NSF moet ook op zoek naar een nieuwe chef de mission van de paralympische ploeg. Over André Cats waren de sporters heel tevreden, maar hij is vorig jaar overgestapt naar een functie als technisch directeur van alle zwemsporten bij zwembond KNZB.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden