Sportjournalist Panorama duikt onder na bedreigingen door voetbalcriminelen

Van onze mediaredactie AMSTERDAM - Panorama-journalist Jan Dijkgraaf is door voetbalcriminelen zo ernstig bedreigd, dat hij vorige week met zijn gezin naar een geheim adres is vertrokken.

Dijkgraaf, chef sport bij het weekblad, kwam in het nieuws door een omstreden actie in november vorig jaar, toen op verzoek van Panorama een met Ajax-vaantjes versierde auto werd geparkeerd bij het Feyenoord-stadion. De vernieling van de auto door Feyenoord-aanhangers verscheen daarna als fotoreportage in Panorama. Justitie onderzoekt nog of er sprake is van uitlokking tot brandstichting.

Bij dezelfde wedstrijd werd door supporters een lichtkogel afgeschoten, die tegen een reclamebord in een vak met Ajax-aanhangers terechtkwam. De man die heeft geschoten is daarvoor inmiddels bij de rechter geweest en wacht op het vonnis. Hij heeft verklaard dat hij ertoe is aangezet door Panorama. Justitie ziet geen aanleiding om een onderzoek in te stellen naar de betrokkenheid van Panorama. Maar op grond van de rechtszaak tegen de vuurwerkafsteker, waarbij dit aan de orde kwam, hebben het Algemeen Dagblad en het weekblad Voetbal International vorige week de betrokkenheid van Panorama bij het lichtkogelincident wel vermeld. Jan Dijkgraaf, wiens naam in de berichten werd genoemd, krijgt sinds de publicaties bedreigingen aan zijn adres. Dijkgraaf: “Ik weet niet precies waarom ik word bedreigd. Maar sinds vorige week zaterdag krijg ik anonieme telefoontjes waarin niks wordt gezegd, of dingen als 'we pakken je' of 'we weten je te vinden'. Daarom willen we dat verhaal over onze betrokkenheid bij de lichtkogel de wereld uit hebben.”

Volgens Dijkgraaf is hij eind november bedreigd, na de publicatie van de fotoreportage in Panorama. In maart, vlak na de moord op een Ajax-supporter in Beverwijk, is Dijkgraaf met twee freelance journalisten die aan het omstreden artikel hadden meegewerkt voor verhoor drie dagen vastgehouden op het politiebureau. Zijn vrouw kreeg toen bedreigende telefoontjes. “Dezelfde avond nog, voordat enig medium melding had gemaakt van mijn arrestatie. Dat is toch wel raar.”

Op advies van de politie in zijn toenmalige woonplaats is Dijkgraaf vorige week daar weggegaan. Hij zou volgende maand verhuizen naar een andere gemeente; die verhuizing is in feite vervroegd. Dijkgraaf komt voorlopig niet in voetbalstadions, uit angst voor herkenning. Tot voor kort had hij een rubriek in Panorama waarbij zijn foto stond afgedrukt en verder is hij op televisie geweest. “En mijn haar is ook niet meer van die kwaliteit dat je daar mijn uiterlijk mee kunt veranderen”, zegt Dijkgraaf.

Het Algemeen Dagblad heeft afgelopen zaterdag op aandrang van Panorama gemeld dat de weekbladjournalisten alleen nog worden verdacht van uitlokking van brandstichting in een auto. Vervolging in de lichtkogelkwestie wordt door justitie niet overwogen, omdat er onvoldoende bewijs is voor de betrokkenheid van Panorama. Ook Voetbal International zal in het volgende nummer melden dat de verdenking tegen Panorama wat de lichtkogel betreft is komen te vervallen.

Het incident met de personenauto heeft volgens Panorama onevenredig veel aandacht gekregen. Dijkgraaf: “Wij wilden gewoon laten zien wat er met een willekeurige auto gebeurt op een parkeerplaats bij het Feyenoord-stadion, onder het motto: 'Is je auto veilig bij een voetbalstadion?'. In die tijd, november vorig jaar, was het wat supportersgevechten betreft redelijk rustig. We zouden het nu niet meer doen, denk ik, omdat het sinds die gevechten op de snelweg en de moord in Beverwijk veel gevoeliger ligt. Wij vonden het een goed onderwerp, omdat we uit eigen ervaring wisten dat als een auto herkenbaar uit Amsterdam komt, of uit de buurt daarvan, dat soms al voldoende is om de auto te beschadigen. Dat wilden we aantonen.”

Dijkgraaf heeft contact met een lid van de harde kern van Feyenoord. “Dat was mijn glazenwasser. Ik heb aan hem gevraagd wat een goede plek was om de auto te parkeren. Ik voorzag niet dat hij met zijn vrienden zelf naar die plek zou komen om te zien wat er met die auto zou gebeuren. Ik denk dat het daardoor een beetje uit de hand is gelopen.” Overigens was er geen sprake van brand, zegt Dijkgraaf: “Er is wel vuurwerk in de auto gegooid, maar dat doofde. Uiteindelijk was er alleen een raam stukgeslagen, een lekke band en nog wat schade. Er is geen sprake van een uitgebrand wrak.”

Ook Nieuwe Revu-journalist Paul Gageldonk houdt voorlopig afstand van de stadions, meldt zijn hoofdredactie. En hij komt voorlopig ook niet op de redactie, want Nieuwe Revu zit vlakbij de Amsterdam Arena. Gageldonk wordt bedreigd sinds de moord in Beverwijk op een Ajax-supporter, vorige maand. Hij was daarbij aanwezig als journalist. Gageldonk liep een aantal jaren mee met de harde kern van Feyenoord en schreef daarover een boek. Vermoedelijk komen de bedreigingen uit het Ajax-kamp. Maar de telefoontjes zijn anoniem, net als de bedreigingen via Internet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden