Sportiviteit in en rond veld PSV ver te zoeken

EINDHOVEN - Het was een wonderlijk tafereel in de perskamer van PSV. De wedstrijd tussen de Eindhovenaren en De Graafschap was al zo'n drie kwartier verleden tijd en het wachten nam geleidelijk bizarre vormen aan. Naast het podium keuvelden Fritz Korbach en zijn assistent Hans van Doorneveld ontspannen na over de in 2-2 geëindigde wedstrijd. Een handje hier, een grap over Korbachs gezondheid daar. Maar waar bleef PSV-collega Bobby Robson toch?

Het waarom van de langdurige absentie liet zich eigenlijk wel raden. Al tijdens het geladen duel tussen de nummers acht en twaalf van de eredivisie had de Brit zichzelf nauwelijks onder controle gehad. En toen Robson dan eindelijk na tienen arriveerde, hingen de wolken van opgekropte ergernis bij wijze van spreken nog boven zijn hoofd.

De PSV-coach wachtte geduldig op zijn spreekbeurt, maar stak daarna onbeschroomd en furieus van wal. Het was zaterdag niet voor de eerste keer dat Robson zich serieus bestolen voelde. 'It was a game of anger', was zijn bittere kritiek. “Het werd een explosieve wedstrijd en dat kwam door die ene, explosieve minuut.”

Bobby Robson sloeg de spijker op zijn kop. De gebeurtenissen in de achttiende minuut waren inderdaad beslissend geweest voor het verloop van PSV - De Graafschap. Voor Ruud van Nistelrooy zat de wedstrijd er na het incident meteen op. De aanvaller was in het strafschopgebied nogal goedkoop naar het gras gegaan. Het was hetzelfde hinderlijke trekje dat hij drie dagen eerder in de Champions League-ontmoeting met HJK Helsinki ook reeds had geëtaleerd.

De Graafschap-verdediger Erik Redeker was kwaad over die komedie: “Even ervoor deed hij ook al alsof ik op zijn achillespezen had getrapt. Daarom duwde ik en ik heb hem ook een paar vervelende dingen toegefluisterd.”

Dat laatste was weer niet naar de zin van Ruud van Nistelrooy die een zwaaiende beweging met zijn linkerbeen maakte. Het was een licht geval van irritatie (Redeker: “Ik heb in ieder geval niets gevoeld”), maar scheidsrechter Dick van Egmond greep het akkefietje aan om de topschutter van de eredivisie subiet van het veld te sturen.

Het was 'ridiculous'. Bobby Robson bleef het woord maar herhalen. “Zo kan het toch niet zijn? Als je hoest, krijg je geel. Als je niest, krijg je geel. De scheidsrechter had die twee jongens bij zich moeten roepen om een paar vermanende woorden te spreken en eventueel aan beiden geel te geven. Ik zeg niet dat Van Egmond een slechte scheidsrechter is, wel dat hij verantwoordelijk was voor deze chaos.”

Op de vraag “Heeft u het wedstrijdrapport van Van Egmond bekeken?”, liet Robson een veelbetekenend “Ik durfde niet meer in zijn buurt te komen” volgen. Met het invullen van het formulier had Dick van Egmond trouwens geen enkele moeite gehad. “Er was een trappende beweging. Ik zag dat Van Nistelrooy Redeker raakte. Ik keek er precies tussendoor, dus ik heb het goed gezien”, was de uitleg van de scheidsrechter.

Het was logisch, dat Van Egmond zaterdag in het Philips Stadion het voornaamste onderwerp van gesprek was. Logisch, maar tegelijk ook een tikje onrechtvaardig. De arbiter deed het namelijk, op die ene - te rigoureuze - beslissing na, niet eens zo slecht. Zo handelde hij volkomen correct, toen Yuri Nikiforov in de derde minuut geheel onnodig de bal in de handen van zijn eigen doelman Waterreus lepelde. De PSV'ers wilden doen geloven dat Dennis Gerritsen nog met zijn voet tussenbeide was gekomen, maar Van Egmond legde terecht de bal op tien meter van het doel. Eric Viscaal bracht de bezoekers met een gekruld schot om de muur op 0-1, het eerste Graafschap-doelpunt op PSV-bodem sinds het seizoen 1976-'77 (in dat jaar werd het 1-1, via een doelpunt van Gerdo Hazelhekke).

Reeds na die vroege treffer kreeg het duel onprettige trekjes. Chris van der Weerden raakte geïrriteerd en Michel Nok bediende zich van geniepigheden, maar het was vooral Abel Xavier die zich van zijn slechtste kant liet zien. De Portugees zette keer op keer slidings in die in Nederland gelukkig al decennia nauwelijks meer gezien worden: met twee benen naar voren en de noppen omhoog.

Het verwijderen van Van Nistelrooy gooide helemaal olie op het vuur. Over het Eindhovens fanatisme nadien was Robson heel lovend, maar de sportiviteit in en rond het veld was inmiddels ver te zoeken. Na 25 minuten was Van Egmond het zat. Hij legde de wedstrijd stil vanwege de spreekkoren. Vorig seizoen deed Roelof Luinge dat bij PSV - Heerenveen ook al eens. Toen waren de teksten ludiek van aard (de PSV-aanhang vermaakte zich met het woord 'Hoerenveen', of misschien was het slechts 'boerenveen'). Zaterdag was Van Egmond de 'kankerjood' en dus vertrok het hele gezelschap enige minuten naar de kleedkamers. Bij die aftocht redde Ronald Waterreus het gezicht van zijn club, door een al te opdringerige toeschouwer bij de arbiter weg te trekken.

Fritz Korbach had gezien dat zijn elftal amper raad wist met het numerieke overwicht en accepteerde de gedwongen onderbreking als een welkom geschenk: “Er hing een rare, opgefokte sfeer. Je had bijna het idee dat die PSV'ers iets speciaals uit de pillenpot hadden gekregen. Ik hoopte de spelers vooral een tikje rustiger te krijgen.”

De trainer kwam echter bedrogen uit. Waar PSV zich - mede door de opgefokte Robson langs de lijn - emotioneel onvolwassen toonde, lieten de Achterhoekers sportief steken vallen. Schwalbes van Nilis, Van der Weerden en Fuchs - overigens geen van allen door Van Egmond gehonoreerd - hadden een verlammende werking op de Graafschap-verdedigers die uit angst bijna geen vin meer durfden te verroeren.

Nog voor de rust sloeg de balans om. Luc Nilis nam in de heetste periode de leidersrol op zich. Hij sloeg toe bij een vrije trap en strafte even later een onderscheppingsfout van Redeker af. In de veel kalmere tweede helft - toch weer ontsierd door hatelijke teksten - liet de Belg een mooie kans op 3-1 lopen, waarna Viscaal een kwartier voor tijd het evenwicht herstelde. Dat Tomas Rzasa tenslotte namens De Graafschap in de extra tijd faalde, kwam vooral de veiligheidsbeambten in het stadion goed uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden