Sportieve wraak van Ronaldo

(Trouw) Beeld EPA
(Trouw)Beeld EPA

Manchester United, dat door FC Porto aan het wankelen leek te zijn gebracht, schaarde zich als titelhouder alsnog vastberaden bij de laatste vier in de Champions League.

Zelfverzekerd en onaangedaan door een hapering van een week eerder in het eigen stadion herstelde Manchester United gisteravond de gekende verhoudingen in de hoogste rangen van de internationale arena. In het Estadio do Dragao werden FC Porto weldra resoluut de illusies op een coup ontnomen.

De Engelse titelhouder, die door een 2-2 gelijkspel in Manchester aan het wankelen leek te zijn gebracht, nam in Portugal het heft weer vastberaden in handen. Een vroege uitbarsting bleek mede dankzij consciëntieus verdedigingswerk te volstaan om alsnog, en uiteindelijk onbedreigd, de halve finales van de Champions League te bereiken (0-1). Daarin is Arsenal de opponent.

In Porto had Manchester United zich na het gelijkspel in Engeland al vroeg, en op majestueuze wijze bovendien, dan toch weer in een voordelige positie gemanoeuvreerd. Cristiano Ronaldo, de Portugese troef van de Britse kampioen, trof de tegenstander uit zijn geboorteland in het hart met een flitsend schot (0-1). De getergde en uitgedaagde voetballer sprak daarmee zijn hoogwaardige kwaliteiten aan voor een klinkend antwoord in tal van opzichten.

Ronaldo gaf een overdonderend signaal aan de fans van Porto, die hem al sinds zijn opkomst voor de warming-up hartstochtelijk hadden uitgefloten. Daarnaast mocht het doelpunt gelden als een reactie op recente terechtwijzingen van coach Ferguson. Na enkele mindere weken was Ronaldo afgelopen weekeinde zelfs gepasseerd door Ferguson, die hem vooral een gebrek aan opperste concentratie verweet.

Maar het is ook goed mogelijk dat de geslepen en gelouterde coach een spel speelde om zijn meest begaafde volgeling in een benarde situatie te prikkelen. In zijn jubileumduel, zijn 150ste in de Champions League, bleek Ferguson hoe dan ook opnieuw de juiste snaren te hebben geraakt. Ronaldo sloeg al in de openingsfase toe op de centrale positie die hem was toebedeeld. Rooney diende zich te schikken op de rechterflank, doorgaans Ronaldo’s werkterrein, en deed dat met overgave.

Mede daardoor, en dankzij de controle van de middenvelders Carrick en Anderson, kon het vorige week in Manchester aanvankelijk nog zo brutaal aanvallende Porto worden lamgelegd. Coach Ferreira had zijn assistent Gomes op pad gestuurd met dezelfde spelers die zich in Engeland staande hadden gehouden. Zelf volgde Ferreira hun verrichtingen nu op afstand als gevolg van een schorsing na commentaar op de arbitrage in de voorgaande ronde.

Na een half uur diende aan Portugese zijde bovendien de Argentijnse aanvoerder Lucho te worden vervangen, nadat hij zijn knie had verdraaid. Aanvaller Lisandro kon doelman Van der Sar niet verontrusten met een schuivertje en verdediger Bruno Alves kopte de bal in het slotgedeelte van de eerste helft naast. Manchester United had zijn zaakjes tactisch voor elkaar en op slag van rust liet verdediger Vidic na een hoekschop van Giggs in de doelmond na het duel voortijdig te beslissen.

Ook in de tweede helft trok Porto krachteloos ten aanval. Gesterkt ook door de terugkeer van Ferdinand in het hart van de verdediging hield Manchester United eendrachtig stand. Even leek nog een barstje te ontstaan in het Britse bouwwerk toen Van der Sar een hoge bal verkeerd taxeerde, maar bij de laatste vertwijfelde poging van Lisandro stond de Nederlandse doelman weer paraat – in de stijl van zijn evenwichtige en geroutineerde ploeg.

Na zijn vroege doelpunt viert Ronaldo even alleen een feestje. Rodriguez van Porto grijpt vertwijfeld naar zijn hoofd. (FOTO EPA) Beeld
Na zijn vroege doelpunt viert Ronaldo even alleen een feestje. Rodriguez van Porto grijpt vertwijfeld naar zijn hoofd. (FOTO EPA)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden