Sportief succesvol, financieel een zooitje

Rugbyclubs weigeren portemonnee te trekken voor wanbeleid bond

Een bedrag van 1,2 miljoen euro. Dat heeft de Nederlandse rugbybond op korte termijn nodig om een faillissement te voorkomen. Omdat het vorige bestuur er een rommeltje van heeft gemaakt, moet er nu een noodoplossing komen.

Het organiseren van de World Series in Amsterdam, dure toernooien in het buitenland: allemaal mooie dingen die de bond de afgelopen jaren organiseerde zonder dat er genoeg geld voor was. Nu hoopt interim-voorzitter Janhein Pieterse de bond weer gezond te krijgen door een bijdrage te vragen aan de leden.

Tachtig euro per senior lid, veertig per junior. Gelieve voor februari op de rekening van de bond te storten. "Ik snap dat het niet leuk is. Niemand zit hierop te wachten. Maar in rugby strijden we samen. We moeten dit nu ook samen oplossen."

Mooie kerstgedachte. Maar de rugbyliefhebbers in Nederland denken daar anders over, zegt Bram Bloemerts. Het bestuurslid van rugbyclub Dwingeloo heeft deze week vergaderd met de tien rugbyverenigingen in Noord-Nederland. Die clubs gaan morgen tijdens een ledenvergadering tegen het plan van de bond stemmen. "Er zijn clubs die het bedrag niet uit eigen kas kunnen betalen. Zij zijn bang dat leden stoppen met de sport omdat ze het niet kunnen ophoesten."

Bloemerts verwacht dat het niet bij een eenmalige bijdrage blijft. "Vorige week ging het nog over een schuld van twee of drie ton. Inmiddels is het 1,2 miljoen. Er komen vast meer lijken uit de kast als wordt onderzocht wat er allemaal fout is gegaan."

Het bestuurslid hoopt dat de bond kan praten met debiteuren om tot een betalingsregeling te komen. Een faillissement lijkt hem namelijk ook geen ideale oplossing. In dat geval kunnen clubs geen wedstrijden meer spelen. En het gaat net zo goed met rugby in Nederland.

Dat is meteen de paradox in het hele verhaal, zegt interim-voorzitter Pieterse. "Er is nog nooit zo'n aanwas van jonge leden geweest." Bij rugbyclub Dwingeloo komen er bijna wekelijks nieuwe leden kijken. Een paar jaar geleden mocht de club blij zijn als er jaarlijks twee bij kwamen.

De aandacht voor de nieuwe olympische discipline - sevens - heeft daar volgens Pieterse een belangrijker rol in gespeeld. Toen in 2009 bekend werd dat de snellere variant van het traditionele rugby olympisch zou worden, is Nederland als een van de eerste landen gestart met een fulltime topsportprogramma in Amsterdam voor een groep getalenteerde rugbysters. "Sportief is het nog nooit zo goed gegaan. De vrouwen sevens staan op een hoog niveau in Europa."

Met een groeiend ledenaantal van vijf tot zes procent per jaar heeft de bond - in tegenstelling tot andere bonden - niets te klagen. Toch is er in de euforie van de laatste jaren ook een hoop mis gegaan. "Niemand heeft geld in zijn zak gestoken. Maar er is wel erg groot ingezet op evenementen, reizen naar het buitenland, mensen aannemen, ondersteuning van de clubs", zegt Pieterse. "Dat is leuk, maar het moet wel financieel afgedekt zijn. En dat was het niet."

Naast de bijdrage van de leden wordt er gekort op een hoop zaken. Zes van de elf medewerkers op het bondsbureau worden ontslagen. Reiskosten voor toernooien in het buitenland moeten de spelers volgend jaar via crowdfunding ophalen en veel trainers worden vrijwilligers.

De sevens-vrouwen, die zich proberen te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio, hoeven zich volgens Pieterse geen zorgen te maken. Omdat hun programma is losgekoppeld van de bond kunnen zij op de oude manier doortrainen. "Ze vallen financieel en organisatorisch via NOC-NSF onder het Centrum voor Topsport en Onderwijs Amsterdam. Daarom zouden zij er geen last van moeten hebben."

Voor de aanwas van nieuw talent voor de topselecties vanuit de breedtesport zou een mogelijk faillissement wel vervelend zijn. "Als we helemaal opnieuw moeten beginnen vallen we een paar jaar terug naar een situatie waarin er nog helemaal geen goede structuur was. Dat moeten we voorkomen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden