Sporters uit Houston onverzettelijk na rampspoed

De Astros vieren de bevrijdende vierde overwinning in de World Series Beeld Getty Images
De Astros vieren de bevrijdende vierde overwinning in de World SeriesBeeld Getty Images

De Houston Astros wonnen de Amerikaanse World Series. Het was sportieve balsem voor hun door orkaan Harvey getroffen stad en staat.

Mart Smeets

Daags na de bomaanslag op de marathon van Boston, 15 april 2013, gingen honderdduizenden in Boston over tot het dragen van kleding waarop 'Boston strong' te lezen was. De miljoenenstad bleef sterk en op 30 oktober van dat jaar raakte de stad inclusief de spelers van de honkbalploeg Red Sox in een bijna-delirium; welk opperwezen dan ook geholpen had, maar hun geloof in eigen kracht en de onverzettelijkheid van de honkballers had hen de World Series opgeleverd.

Op 31 augustus van dit jaar vloog het chartervliegtuig van de Houston Astros boven Texas en zagen de spelers alleen maar water en ondergelopen huizen, vernielde wegen en sloeg de angst bij velen hun zelfverzekerdheid weg: hoe was het met hun geliefden, hun huis, hun leven? Een dag later werden op de shirts van de Astros kleine rondjes bevestigd waarop te lezen viel 'Astros Strong', plus een klein tekeningetje van de staat Texas.

Die avond ook werd bekend gemaakt dat de Astros in een bliksemtransfer de waarschijnlijk beste werper in de USA, de bij Detroit spelende Justin Verlander, hadden overgenomen.

Voor stad en staat

De Astros lagen weliswaar nog op koers om in oktober wellicht in de play-offs naar de World Series te geraken, maar het spel van de ploeg was bepaald onvoldoende in augustus: Verlander zou een geweldige boost zijn voor de ploeg, maar tevens voor de zo zwaar getroffen stad waar hele wijken weggeslagen waren en waar, bij thuiskomst, een der spelers van zijn dochter hoorde dat ze op school een kleurenstift hadden meegekregen om hun naam en burgerservicenummer op hun arm te schrijven als ze moesten vluchten voor het nog steeds wassende water en misschien geïdentificeerd moesten worden. De speler die ook vader was wist niet wat hij hoorde, maar diende gewoon door te spelen.

In onze nacht van woensdag op donderdag wonnen de Astros de strijd om de World Series van dit jaar. In een bijna klassiek te noemen duel dat over zeven wedstrijden ging, wonnen de Astros de laatste wedstrijd, op het terrein van tegenstander Los Angeles Dodgers (1-5) en konden de betrokkenen juichen, zoals de Red Sox dat vier jaar geleden hadden gedaan: ook de Astros bleken 'strong', karaktervast en in staat om onder extreme omstandigheden goed te presteren.

Blijkbaar was het aan den lijve meemaken van een natuurramp en de daarbij loskomende sentimenten voldoende voor een groep sportmensen om de ruggen extra te rechten en door welke barrière dan ook heen te spelen.

'Astros strong'

De Justin Verlander die zich op 1 september van dit jaar aan vrijwel alle van zijn nieuwe ploeggenoten moest voorstellen, won afgelopen week op sublieme wijze de tweede wedstrijd tegen de Dodgers en droeg die zege direct op aan de bevolking van Houston, een stad waar hij de weg niet wist, maar waar hij nu helemaal grenzeloos populair was.

Op 30 oktober 2013 verloor Carlos Beltran, spelend voor de St. Louis Cardinals tegen de Red Sox de strijd om de World Series. Geen ring, geen titel, geen eer. Op 1 november won dezelfde Carlos Beltran, vier jaar ouder geworden, een ring, een titel en kreeg hij, als veertigjarige Houston-speler alle eer omdat hij door zijn inzet 'Astros Strong' was geweest. Onverzettelijk, zeg maar.

Op 30 oktober 2013 was Xander Bogaerts de vierde Nederlander die lid was van een ploeg die de Word Series won. De van Aruba stammende atleet genoot van alles wat hij meemaakte. In ons land hadden we geen idee omtrent zijn rol en zijn bestaan in Boston.

Op 1 november 2017 speelde Dodgers-werper Kenley Jansen, geboren op Curaçao en de bestbetaalde sportman van het Koninkrijk der Nederlanden, een verloren wedstrijd en bleef hij, in het zicht van de gulden haven, met lege handen achter. Een select aantal Nederlandse sportvolgers kende of herkende hem.

Hij, Jansen, had daags voor de wedstrijd verkondigd dat Houston met geen mogelijkheid de zevende wedstrijd van de Dodgers zou kunnen winnen. Justin Verlander, ook werper, had dat, in een reactie, een gewaagde en misschien wel niet zo’n verstandige opmerking genoemd.

Wijsheid komt met jaren en rampspoed in de omgeving van een sportend mens blijkt dus karaktervormend en -vergrotend te kunnen werken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden