Sporters ontsnappen al decennia via de regenpijp

Een ascetisch leven binnen het olympisch dorp is niet alles. Vluchten voor verveling en afreageren na stress is van alle tijden.

'Big Brother is watching you', schreef de Britse schrijver George Orwell in zijn boek '1984'. In 2016 is dat tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro binnen Team NL een mogelijke werkelijkheid.

Met de awareness-app op de smartphone zijn Nederlandse olympiërs in theorie overal traceerbaar. Het gebruik ervan is net niet verplicht, sporters wordt in hun contract met NOC-NSF 'verzocht deze zoveel als wenselijk, doch in ieder geval als hij of zij buiten het olympisch dorp is, aan te zetten'.

Het is onbekend of Yuri van Gelder stap voor stap door het nachtleven van Lapa is gevolgd, of dat hij bij terugkeer in het olympisch klooster aan de andere kant van Rio zijn tijdelijk in ascese levende collega's heeft gestoord. Ondanks resolute commentaren in (sociale) media is weinig over zijn wegzenden bekend.

Bij het uitspreken van disciplinaire maatregelen blinken sportorganisaties niet altijd uit in helderheid. NOC-NSF meldt dat Van Gelder heeft toegegeven dat 'hij tijdens zijn verblijf buiten het dorp alcohol heeft geconsumeerd' en dat sprake is van 'ontoelaatbaar gedrag'.

Die vaagheid is mogelijk bedoeld om de ringenturner in bescherming te nemen. Speculanten kunnen er alle kanten mee op, van het sociaal drinken van een biertje met zijn Braziliaanse schoonfamilie tot een uit de hand gelopen zuippartij.

Een advocaat heeft zich al gemeld met het advies een kort geding aan te spannen tegen de turnbond.

Daarmee zou Van Gelder de verkeerde partij aanklagen. Zijn uitsluiting gaat om een disciplinaire maatregel van NOC-NSF. Daarbij wordt verwezen naar regel 4 (gedragingen) van de 'Topsporter Overeenkomst Olympische Spelen Rio 2016', het exclusief bijlagen twintig pagina's omvattende contract met de sportkoepel.

undefined

Ontlading na succes

Daarin wordt de olympiër onder meer van negen dagen voor de Spelen tot en met drie dagen erna zijn commerciële rechten ontnomen, is het afstaan van portretrecht geregeld en staan de bijeenkomsten waar aanwezigheid is vereist.

Alcoholgebruik wordt niet genoemd: 'De topsporter gedraagt zich op een zodanige wijze als van een goed lid van Team NL verwacht mag worden, zowel tijdens de sportbeoefening als daarbuiten'.

Bij niet naleving kan volgen: a. Uitsluiting; b. Verlies van medaillebonus en c. Boete met een maximum van 25.000 euro per overtreding.

Ook is vastgelegd dat sporters die hun 'wedstrijd 48 uur of langer voor de eerste terugvlucht hebben afgerond, met die terugvlucht naar huis terugkeren'. Winnaars van medailles moeten weer wel tot de slotceremonie in het olympisch dorp blijven.

Tot de jaren negentig gold binnen het toenmalige NOC het verplichte principe van samen uit, samen thuis. Maar binnen het voor de buitenwereld hermetisch afgesloten, drooggelegde olympisch dorp is het bij afgewerkte sporters snel gedaan met de solidariteit. Op een lange periode van focus en stress volgt de ontlading. Met uitbundig gevierd succes, of een weggedronken deceptie.

undefined

Excuses van Ids Postma

Ervaringsdeskundige Erben Wennemars memoreerde op Radio 1 de Winterspelen van 1998, waarbij de gouden Ids Postma in het olympisch dorp uit de band sprong. Hij mocht blijven, maar moest de schade vergoeden en zijn excuses maken bij chef de mission Ard Schenk. De blonde Apollo (drie keer goud in 1972) was zelf een meester in de combinatie van sportief excelleren en losbandige ontspanning.

Sporters die een heel toernooi in actie zijn, vluchten - desnoods langs de regenpijp - weg van verveling, het is van alle tijden. Op sportgeschiedenis.nl is te lezen hoe tijdens de Spelen van 1920 in Antwerpen de voetbalbestuurders hun spelers, ondergebracht op een schip 'waarin men nog geen gevangene opbergt', aanboden een bloemententoonstelling te bezoeken.

De voetballers kozen voor een bar, 'champagne drinkend met ladies, wier deugdopvatting van bedenkelijke breedte is'. Als straf werden vier spelers weggestuurd en dreigden de internationals succesvol met een staking. Ook spelers van de succesvolle oranjeteams op de WK 1974 en EK 1988 zochten vertier buiten het hotel.

De eerste maatregel van NOC-NSF om de rust in het olympisch dorp te bewaren, was uitgestreden sporters elders onderbrengen. Nu moeten ze naar huis, met wat bekendstaat als de losersvlucht.

De voortijdige verbanningsvlucht van Yuri van Gelder was onvoorzien, al had hij gezien zijn verleden volgens zijn oud-coach Remi Lens tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden