'Sporters mogen niet in de knel raken onder druk coach'

ROTTERDAM (ANP) - Het NOC-NSF gaat zich mengen in de zaak rond Bert Goedkoop, bondscoach van de volleybalsters. “We willen poolshoogte nemen in deze kwestie”, zegt Jan Loorbach, chef de mission voor de Olympische Spelen in Sydney 2000 en voorzitter van de bestuurcommissie topsport.

De clubcoaches Appie Krijnsen (VVC) en Agnes Brunninkhuis (AMVJ) hebben de afgelopen weken felle kritiek geuit op de werkwijze van Goedkoop. De coach zou de jonge speelsters psychisch kapot maken. Ook zou hij ze aan hun lot overlaten en voortdurend uitschelden. Drie volleybalsters van AMVJ zouden na een verblijf bij Oranje met eetstoornissen zijn teruggekeerd bij hun club.

Volgens Goedkoop doen deze trainers de uitspraken uit frustratie. Voor “The Road to Sydney”, waar de volleybalsters een medaille willen halen, zijn de topspeelsters uit de clubcompetities gestapt. Krijnsen zag vijf speelsters bij VVC vertrekken. Het programma van het nationale vrouwenteam krijgt financiële steun van NOC-NSF.

Loorbach: “We willen weten hoe belangwekkend die uitspraken zijn geweest. Het is belangrijk dat een ploeg goed functioneert. Door grote druk van een coach mogen sporters niet in de knel raken. Afhankelijk van onze bevindingen zullen we een onderzoek instellen. We gaan er in eerste instantie vanuit dat TVN zijn verantwoordelijkheid in deze zaak neemt. Als dat niet zo is, is er een reden om over te gaan tot 'huiszoeking'.”

De Stichting Topvolleybal Nederland (TVN) heeft eerder laten weten geen reden te zien het vertrouwen in Goedkoop op te zeggen. Nadien werd hardop gesproken over een verhouding die de coach zou hebben met een van de speelsters uit de nationale selectie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden