Sporters maken bezwaar tegen plan NOC*NSF

DEN HAAG - Bonden en topsporters hebben ernstige bedenkingen tegen het zogenaamde Samenwerkingsverdrag dat NOC*NSF hen onlangs ter ondertekening heeft aangeboden. Het verdrag tussen de drie partijen voorziet in een bepaling dat geen sponsorcontracten mogen worden afgesloten zonder toestemming van de sportkoepel alsmede een gedragscode.

ROB VELTHUIS

Vooralsnog heeft de atletencommissie haar leden geadviseerd het verdrag niet te tekenen. De atletiekunie heeft haar topatleten zelfs een brief gestuurd met die dringende aanbeveling. Volgens KNAU's directeur Arie Kauffman hebben vrijwel alle Olympische sportbonden hun zorgen geuit over het Samenwerkingsverdrag. De atletes Ellen van Langen en Stella Jongmans lieten desgevraagd weten bij enkele punten in de overeenkomst vraagtekens te plaatsen. Jongmans ging zelfs zo ver te concluderen dat “het je helemaal aan banden legt. Het is een redelijk eenzijdig contract met schadeclaims en al”.

Met het Samenwerkingsverdrag wil NOC*NSF de steeds breder wordende commerciële geldstroom en de daarbij behorende belangen kanaliseren. Bovendien worden de uitkeringen die sporters van het Olympisch comité krijgen onderhand zo hoog, dat de relatie tussen die twee partijen steeds meer op een arbeidsovereenkomst gaat lijken. Om de sporters fiscaal uit de wind te zetten, moet een en ander daarom nauwgezet worden vastgelegd. Maar het is de vraag of dat in de vorm moet zoals NOC*NSF dat nu wil.

De gedragscode bevat de bepaling dat topsporters en/of bonden in de openbaarheid moeten voldoen aan een juiste vorm van representativiteit. De goede naam van NOC*NSF mag niet in diskrediet worden gebracht. Waar de sporter zich met ondertekening voor een jaar bindt, behoudt NOCNSF zich het recht voor de overeenkomst tussentijds te beëindigen als de topsporter niet meer aan de vereiste kwaliteiten voldoet of in ernstige mate in opspraak komt. Voorts dienen zowel sportbonden als individuele atleten nieuwe sponsorcontracten ter goedkeuring voor te leggen aan NOC*NSF.

Afkoop

Met name tegen die laatste bepaling heeft Kauffman ernstige bezwaren. “Wij hoeven het NOC niet het eerste recht van afkoop te geven.” Maar hij vraagt zich vooral af waarom er binnen een driehoekscontract (NOC*NSF, bonden en sporters) afspraken moeten worden gemaakt. Dat NOC*NSF een tegenprestatie vraagt voor hetgeen de sportkoepel biedt, vindt Kauffman niet meer dan terecht. In zijn visie moet die tegenprestatie echter van de bonden worden gevraagd, die op hun beurt moeten regelen dat dat ook daadwerkelijk lukt. Hij wijst daarop op de regeling die de KNAU heeft getroffen met de door Mars gesponsorde jeugdselectie. “Iedereen lid daarvan weet precies waar het aan toe is.”

“De cruciale vraag is of het NOC een directe relatie met de topsporters heeft, of dat die via de bond loopt”, aldus Kauffman. “We moeten oppassen dat de KNAU en de topatletiek niet uiteen worden gedreven. Het gaat hier om de basisverantwoordelijkheid. Wij zijn als bond lid van het NOC; de topatleten zijn lid van de bond. Er is geen enkele atleet die een juridische status heeft naar het NOC toe. In dit contract is onvoldoende duidelijk wie waarvoor tekent.”

De KNAU heeft ook verontwaardigd gereageerd op de wijze waarop alle NOC*NSF-steun voor meerkampster Sharon Jaklofsky is ingetrokken. De in Amerika woonachtige atlete met Nederlands paspoort, dankte het NOC zaterdag tijdens de NK indoor vanaf het ere-podium (winst op verspringen en 60 m horden) voor de wijze waarop ze “wordt geholpen haar Olympische droom te realiseren.” Maar dat sloeg vooral op de steun van vorig seizoen. Volgens bondstrainer Van Commenée zijn toezeggingen, na een wisseling in de personele bezetting op Papendal, ingetrokken. De atlete verblijft in Nederland, maar heeft geen cent te verteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden