Sporten in Qatar? Dat kan alleen binnen

De Chinese turner Sun Wei Chn in actie op de WK turnen in Doha. Beeld EPA
De Chinese turner Sun Wei Chn in actie op de WK turnen in Doha.Beeld EPA

Ondanks de vele sportevenementen in Qatar leeft sport nog niet bij de bevolking van het oliestaatje.

Op de trap naar het olympisch zwembad is het geluid ineens te horen. Geklap, geschreeuw, gejuich. In een piepklein zaaltje aan de rand van het bad, afgeschermd door een wand, vechten twee jonge taekwondoka’s een wedstrijd. De ruimte zit vol met fanatieke ouders die hun kinderen aanmoedigen.

Er wordt dus toch gesport in Doha, waar deze week de wereldkampioenschappen turnen worden gehouden. Wie sportende Qatari wil vinden, hoeft ze buiten in ieder geval niet te zoeken. Zeker niet in de zomer, als de temperatuur ver boven de veertig graden komt. In oktober is het nog zo warm dat het openbare leven zich ook voornamelijk binnen afspeelt, bij de airco.

De talloze gastarbeiders die ervoor moeten zorgen dat de stadions en hotels uit de woestijn gestampt worden voor het WK voetbal in 2022, zijn wel buiten. Dag en nacht. Nu het herfst is, wordt er extra hard gewerkt. De bouwdepots worden ’s nachts met grote lampen verlicht.

Sporters die naar het woestijnstaatje afreizen voor toernooien, dienen rekening te houden met kriebel in keel en neus, droge ogen en een ‘woozy’ gevoel bij aankomst, zoals Epke Zonderland zijn fysieke gesteldheid in de eerste dagen omschreef.

Meer turners hadden een ‘wazig’ gevoel door het aircoklimaat op de WK. Ze zullen niet de laatsten zijn. Want sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, de emir van Qatar, heeft nog een hoop prestigeprojecten op de planning staan.

Want hoe groot de kritiek vanuit de internationale sportwereld ook is op de toernooien in het schatrijke, snikhete Golfstaatje, ze gaan gewoon door. Ondanks alle verhalen over omkoping, slavenarbeid en mensonterende werkomstandigheden. Dus reden er wielrenners tussen de zandduinen op een snikheet WK in 2016. En loopt Dafne Schippers volgend jaar ook een WK in dezelfde temperaturen op dezelfde plek.

Schaatsen

De baas van de Fifa, Gianni Infantino, prees deze week tijdens een bezoek aan Doha nog de vergevorderde voorbereiding. Hij noemde het WK voetbal ‘extreem belangrijk voor Qatar, en de rest van de regio’. Hij is blij dat iedereen de kans heeft om deze ‘prachtige’ plek te zien.

Voor emir Al Thani, wiens portret levensgroot te bewonderen is op diverse gebouwen, speelt geld geen rol. En zo kan het dus dat er ‘gewoon’ geschaatst wordt in de woestijn. In het winkelcentrum naast het park waar de vele sportstadions staan, is een ijsbaan gebouwd. Het centrum ziet eruit als een filmset. Dat het buiten warm is, vergeet je zodra je de de Villaggio Mall binnenkomt.

Het is alsof je buiten loopt, met het plafond met wolken. Er loopt een gracht door de straten waar mensen een boottochtje kunnen maken in een Venetiaanse gondel. Achter de ramen van de pittoreske huizen aan de zijkant, waaronder de winkels zitten, brandt licht. Er woont alleen niemand.

Casimir Schmidt in actie op brug tijdens de kwalificatie voor de wereldkampioenschappen turnen in Doha in Qatar. Beeld ANP
Casimir Schmidt in actie op brug tijdens de kwalificatie voor de wereldkampioenschappen turnen in Doha in Qatar.Beeld ANP

Doha wil modern zijn, maar er zijn regels. Toeristen krijgen het advies om niet te bloot over straat te gaan. Knieën en schouders moeten, vooral bij vrouwen, bedekt zijn. In hotels gelden andere regels. Daar mogen vrouwen gewoon in bikini aan het zwembad liggen. Vrouwen mogen de kroeg in, maar alleen als ze een buitenlands paspoort hebben. Waar alcohol geschonken wordt, mogen Qatarese vrouwen niet naar binnen.

Werk

Qatar bestaat grotendeels uit gastarbeiders. Van de 2,7 miljoen inwoners is zo’n 2,3 miljoen buitenlands. Navraag leert dat zij er maar weinig aan vinden in de woestijn, ze zijn er voor het geld. Want werk is er volop met alle grote evenementen die door het land zijn binnengehaald.

De Filippijnse vrouwen die tijdens de WK turnen in de koffiebar van het stadion werken, wonen sinds vier jaar in Doha. Ze zijn hier naartoe gekomen omdat ze thuis geen werk konden vinden. Dat geldt ook voor een taxichauffeur uit Pakistan. Hij werkte ooit een paar jaar in Noorwegen, maar daar werd zijn contract niet verlengd. In Doha was genoeg werk, maar hij zoekt naar manieren om er weer weg te komen. Buiten de grote winkelcentra is er namelijk niets anders dan zand.

Een noemenswaardige sportcultuur heeft Qatar niet. Via de Aspire academie, het Papendal van Doha, wordt geprobeerd om meer sporthelden te creëren. De jonge talenten, die moeten uitgroeien tot nationale helden, trainen in gigantische stadions.

Lege tribunes

Vooralsnog is er vanuit de inwoners van Qatar weinig interesse voor de WK turnen. Het stadion is tijdens de kwalificaties nagenoeg leeg geweest, op de ouders van Epke Zonderland na dan, en wat andere internationale turnfans.

Bondscoach Bram van Bokhoven hoopt dat er bij de finales meer publiek komt kijken. Hij vindt de lege tribunes treurig om te zien. “Dit was wel heel leeg”, aldus Van Bokhoven. Misschien dat de Filippijnse turner Carlos Edriel Yulo nog voor wat extra animo kan zorgen bij de vele Filippijnse gastarbeiders die er in Doha wonen. Het 18-jarige talent wordt een grote toekomst toegedicht. Hij traint in Japan en heeft bij de kwalificaties een plek in de allroundfinale gescoord.

Lees ook

Historische teamfinale voor turners bij WK in Doha

De Nederlandse turners staan maandag voor het eerst in de geschiedenis in de landenfinale van de WK.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden