Sportdag, dromenboek en een koningslied

Nationaal Comité Inhuldiging presenteert plannen

Een sportdag met koningsspelen, een dromenboek en een koningslied: dat worden de drie nationale elementen om op en rond 30 april te vieren dat kroonprins Willem-Alexander wordt ingehuldigd tot koning en koningin Beatrix opvolgt.

Premier Rutte wilde een sober feest, de koninklijke familie vooral een feest dat mensen samen kunnen vieren. Met de sportdag, het boek en het lied denkt het Nationaal Comité Inhuldiging uitdrukking te geven aan die wensen, zei voorzitter Hans Wijers gisteren tijdens een drukbezochte persconferentie in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. "We maken er een leuk en mooi feest van, waarop we kunnen terugkijken als een inspirerende en creatieve dag."

Geld heeft het comité niet of nauwelijks, zegt oud-minister van economische zaken Wijers. De activiteiten kosten wel geld, maar daarvoor benadert het comité bijvoorbeeld de Postcodeloterij en het Oranjefonds. Ook rekent het op bijdragen van het lokale bedrijfsleven en 'de samenleving'. "Vanuit de bodem van de samenleving bouwen we het op."

Aan het ministerie van onderwijs is gevraagd of vrijdag 26 april de lessen op de basisscholen vervangen mogen worden door een sportdag. Daarop is volgens Wijers enthousiast gereageerd.

Hij gaat de burgemeesters vragen de sportdag te organiseren en belooft alle leerlingen alvast een gezond ontbijtje. Willem-Alexander en Máxima openen de dag, nog net als kroonprins en prinses.

Op een digitaal platform kan iedereen zijn of haar ideale toekomst voor Nederland verbeelden met een tekening, een video, film of wat ook maar. Van de beste bijdragen wordt een boek gemaakt, waarvan het koningspaar het eerste exemplaar krijgt, en dat vervolgens gratis wordt verspreid onder alle huishoudens. Een nationaal geschenk wilde de koninklijke familie niet. "Het cadeau is het feest en de gezamenlijkheid die het uitstraalt", vindt Wijers.

Het Inhuldigingscomité heeft niet nader genoemde artiesten gevraagd een lied te schrijven dat makkelijk te zingen is en waarop net zo makkelijk kan worden gedanst. Bedoeling is dat mensen dit lied op 30 april overal in het land zingen.

Het thema van de activiteiten is weliswaar samen, maar ze kunnen alle thuis, dicht in de buurt of op de basisschool plaatsvinden. Ze komen niet in plaats van het gewone feestprogramma van de lokale Oranjecomités, maar ze zijn er een aanvulling op. Vrijwel alle Oranjeverenigingen organiseren festiviteiten op 30 april, slechts een handjevol wijkt alvast uit naar zaterdag 27 april. Zij vrezen dat mensen op de dag van de inhuldiging massaal voor de buis zitten. De Amsterdamse burgemeester Van der Laan deed eerder een beroep op de plaatselijke afdelingen 30 april aan te houden. Hij is bang dat er anders te veel mensen naar Amsterdam komen. Wijers heeft die oproep ook begrepen: "Het is een punt van aandacht dat niet iedereen naar Amsterdam gaat. Dit zijn leuke activiteiten door het hele land."

30 april moet een gezellige dag worden, mét protest tegen monarchie
De eenvrouwsactie van Joanna, de Utrechtse studente die werd opgepakt wegens haar protest tegen de monarchie, krijgt een vervolg. Om haar heeft een aantal jongeren zich gegroepeerd. Ze grijpen de inhuldiging van de nieuwe koning aan voor een oproep tot een referendum over de monarchie. Ook voeren ze ludieke actie voor het afschaffen van het koningshuis. Hun slogan is Joanna's slogan: 'Weg met de monarchie! Het is 2013!'

De groep van zo'n twintig mensen is naar eigen zeggen absoluut niet uit op herhaling van de kroningsrellen bij de inhuldiging van koningin Beatrix in 1980. "We willen dat 30 april een gezellige dag wordt voor iedereen", zei IT-medewerker Gijs Peskens (27) gisteren bij een slecht bezochte persconferentie in een ooit gekraakte kerk in Amsterdam. "We gaan de feestdag niet verstoren, maar we willen wel het recht om onze mening te uiten."

Joanna werd vrijwel onmiddellijk verwijderd toen ze bij de viering van de verjaardag van koningin Beatrix in Utrecht een inderhaast gemaakt kartonnen protestbord omhooghield met de tekst die nu het motto van de actiegroep is geworden. De politie heeft later gezegd ongelukkig te zijn met het optreden van de agenten.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft al laten weten geen demonstratie op de Dam toe te staan. Peskens kan zich niet voorstellen dat hij of anderen worden opgepakt als ze in hun eentje een spandoek à la Joanna meenemen. De groep bereidt ludieke acties voor, en gaat stickers laten drukken tegen de monarchie.

De anti-monarchisten hebben contact met het Nieuw Republikeins Genootschap en de actiegroep Het Witte Plein, dat in 2002 ageerde tegen het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander met de Argentijnse Máxima. De initiatiefnemers zeggen onafhankelijk van de politiek te opereren, maar willen daar door middel van een referendum wél invloed op uitoefenen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden