Sportclubs gaan alsnog hun vrijwilligers controleren

Het is de geijkte vraag die rijst bij de ontuchtzaak van voetbalclub SV Schalkhaar uit Overijssel: vroeg de clubleiding haar drie vrijwilligers - leiders bij een voetbalkamp voor junioren die daar vermoedelijk ontucht pleegden - wel naar een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) waarmee een zedendelinquent simpel buiten de deur is te houden?

Een half uur verderop bij Sportclub Lochem (Gelderland), waar een jeugdtrainer onlangs werd weggestuurd nadat kinderporno op zijn pc was gevonden, deden ze dat in ieder geval niet. De club is daarin geen uitzondering. Jarenlang werden deze verklaringen nauwelijks opgevraagd.

Daar lijkt nu verandering in te komen. Sinds begin dit jaar stijgt het aantal VOG-aanvragen snel, zegt Geert Slot bij sportkoepel NOC/NSF. Terwijl van 2012 tot 2014 650 sportclubs totaal 13.000 VOG's aanvroegen, is dat nu in anderhalve maand al bijna geëvenaard. In 2015 meldden zich 519 sportverenigingen bij het NOC/NSF, goed voor ruim 10.000 VOG's, aldus Slot.

De stijging heeft twee oorzaken. Volgens Marian van der Klein, onderzoeker aan het Verwey-Jonker Instituut, zorgt media-aandacht rond 'zaken' als hockeytrainer Luigi C. er voor dat ouders bij de clubleiding vragen: 'Hoe is dat bij ons geregeld?' "Daardoor gaan clubs eerder over tot de aanvraag van een VOG." Volgens Slot speelt ook mee dat de VOG tegenwoordig gratis is voor vrijwilligers bij sportclubs. "Ze hoeven geen 25 euro meer voor te schieten. NOC/NSF regelt het."

Bij NOC/NSF zijn ruim 25.000 sportverenigingen aangesloten. Het merendeel vraagt nieuwe (en oude) vrijwilligers dus (nog) niet naar een VOG. En bij veel clubs is het nog steeds een gevoelig onderwerp. Van der Klein: "Clubs vinden het een blijk van wantrouwen om vrijwilligers die al lang in dienst zijn te vragen om een VOG. Ze zijn bang vrijwilligers kwijt te raken, terwijl het gaat om een veilig sportklimaat."

Niet iedere vrijwilliger hoeft een VOG aan te vragen, vindt Slot. Alleen 'structurele vrijwilligers' als teamleiders, trainers en bestuursleden. De VOG is volgens Van der Klein en Slot een 'mooi begin' bij het tegengaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij verenigingen. "En het zorgt voor discussie binnen sportclubs", zegt Van der Klein. "Wat kan wel, wat niet? De clubs moeten voorop gaan in het stellen van grenzen. Alleen dan voorkom je gevallen als Luigi C."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden