Sportclub alsnog vervolgd voor ongeval met dug-out

HAN KOCH en REDACTIE BINNENLAND

Het Openbaar Ministerie moet de voetbalvereniging SC Twijzel in de Friese gemeente Achtkarspelen vervolgen voor het instorten van een dug-out. Bij het ongeluk op 21 mei 2014 kwam een tienjarig meisje om het leven en raakten vijf kinderen in de leeftijd van 7 tot 11 jaar gewond.

Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaald. Ouders van vijf van de zes kinderen hadden een klacht ingediend tegen de eerdere beslissing van het OM de vereniging en de gemeente niet te vervolgen voor dood door schuld en voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld.

Het hof laat de gemeente ongemoeid. De gemeente had weliswaar moeten weten dat de dug-out haar eigendom was en dus ook moeten zorgen voor onderhoud. Dat verwijt is echter te gering voor een vervolging, vindt het hof.

Anders ligt dat bij de voetbalclub. De dug-out is ooit zonder vergunning gebouwd door vrijwilligers van de vereniging. In het najaar van 2013 liep de dug-out stormschade op. De gemeente werd door de club aangesproken, alleen niet als eigenaar van de dug-outs maar als eigenaar van de boom. De gemeente beriep zich op overmacht en een claim van de schade aan de dug-out werd afgewezen. Voetbalvereniging Twijzel heeft vervolgens nagelaten de dug-out op deugdelijke wijze te controleren. Dat er een paar mannen aan het dak hebben gehangen noemt het hof "een volstrekt inadequate reactie om te bezien of de dug-out veilig was". En dat al helemaal omdat de dug-out elke week werd gebruikt en er ook kinderen op het dak gingen zitten. Het is dat verwijt dat het hof ertoe brengt de klacht van de ouders te honoreren.

Op de fatale dag werd een korfbaltoernooi gehouden met bijna duizend leerlingen van 22 basisscholen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden