Sportbonden vrezen effect nieuwe drank- en horecawet

NOC-NSF en de KNVB voorzien grote problemen voor amateurclubs als de nieuwe drank- en horecawet wordt aangenomen. „Die legt druk op het aantal vrijwilligers en de financiële positie.”

Na afloop van een wedstrijd samen met je ploeggenoten een biertje drinken of na een lange vergadering nog even het glas heffen – het zijn volgens Ruud Bruijnis zo’n beetje de sociale bouwstenen van iedere voetbalclub. De directeur van de sectie amateurvoetbal maakt zich zorgen over de nieuwe drank- en horecawet die minister Klink (volksgezondheid) wil doorvoeren. „Die sociale cultuur van het verenigingsleven moet je niet willen doorbreken.”

In de nieuwe wet, waarover het kabinet op 19 december vergadert, staat dat sportverenigingen tot een uur ná een jeugdevenement (training of wedstrijd) geen alcohol mogen schenken. Bovendien wil de minister dat de clubs gaan werken met vastgestelde schenktijden. Door de week mag er pas na zeven uur ’s avonds geschonken worden, in het weekeinde na twee uur ’s middags.

De KNVB en sportkoepel NOC-NSF verwachten dat die bepaling ernstige gevolgen heeft. Mark Monsma, manager publieke zaken van NOC-NSF: „Wij denken dat dit een enorme druk zal leggen op het aantal vrijwilligers en op de financiële positie van veel sportclubs. En die twee zaken zijn traditioneel toch al vaak dé knelpunten.”

Bruijnis wijst op de praktische problemen die de nieuwe wet zal opleveren. Hij wijst dan met name naar het zaterdagvoetbal. „Als dit wordt doorgevoerd zal er op zaterdag feitelijk geen glaasje bier gedronken kunnen worden. Terwijl de overheid het ook belangrijk vindt dat clubs een sociale functie hebben. De grootste groep vrijwilligers bestaat uit ouders die leider, coach of grensrechter zijn bij het elftal van hun kinderen. Die mensen zoeken ook een stukje sociale omgang. Als daarbij alleen een kopje thee gedronken mag worden, doe je daaraan afbreuk.”

De nieuwe wet zou tot gevolg kunnen hebben dat veel sportbonden hun competitieschema’s volledig moeten herzien. „Dat is de andere kant van de zaak”, zegt Monsma. „Ik voorzie een enorme administratieve druk als deze wet wordt aangenomen. Het zal heel ingewikkeld worden om dit door te voeren. Daarbij zal de kantine een deel van de aantrekkingskracht verliezen waardoor er een reductie zal volgen van inkomsten. Ik vrees dat dat er bij bepaalde clubs enorm zal inhakken.”

Zowel Monsma als Bruijnis benadrukken dat er nu al veel wordt gedaan aan preventie van alcoholmisbruik. Dat wordt ook bevestigd door een onderzoek van het Trimbos-instituut uit 2007. Daaruit blijkt dat sportclubs met scholen en buurthuizen de plaatsen zijn waar jongeren het minst alcohol nuttigen.

„En we zijn niet tegen regels”, zegt Monsma. „Maar we pleiten ervoor om het lokaal te regelen. Gemeentes weten waar de knelpunten liggen en welke clubs te maken hebben met bijvoorbeeld een gebrek aan velden. Op die manier kan er maatwerk worden geleverd, waarin we onwenselijke en onbedoelde effecten van de nieuwe wet kunnen voorkomen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden