Sportboek heeft nu basisplek in winkel

Het is 'De week van het Sportboek'. Heeft het genre deze voorzet op maat nog nodig?

Sport en boeken, ze vormden in Nederland nooit een geheid liefdeskoppel. Schrijven over iets ordinairs als naar het stadion gaan, dat deed je niet en al helemaal niet in een roman. Nog steeds is sport doorgaans ver te zoeken in de moderne vaderlandse letteren. P.F. Thomése loodst zijn personages in 'J. Kessels The Novel' de tribunes op van de Hamburgse cultclub St. Pauli, Peter Buwalda's personage Siem Sigerius excelleert in judo in de bestseller 'Bonita Avenue' en Marente de Moor voert de schermsport op in haar AKO-prijswinnende roman 'De Nederlandse Maagd'. En zo zijn er nog wel een paar voorbeelden te noemen, maar niet veel.

Het pure sportboek daarentegen, non-fictie meestal, heeft inmiddels een basisplaats in de winkel. En daarmee ook in de trein, op de camping, op het nachtkastje. Zeker sinds het succes van de voetbalbio's 'Gijp' en 'Kieft' van Michel van Egmond schrikt niemand nog van een sportboek meer of minder. Voetbal, wielrennen en hardlopen zijn de populairste schrijfsporten. "En dat is zo sinds halverwege de jaren negentig", zegt sportboekenauteur Nando Boers, die voor deze krant het genre recenseert. "Vooral jonge jongens, journalisten vaak, hebben het toen goed opgepikt. Toch heb ik juist de laatste tijd het idee dat het weer wat aan het afvlakken is, het zit nog niet in het DNA. Natuurlijk, Michel van Egmond doet het geweldig, en zo zijn er nog wel een paar, maar daaronder lijkt het wat te stagneren."

Boers vergelijkt de markt van sportboeken met die van thrillers. "De Saskia Noorts vliegen de winkel uit, waardoor vaak interessantere titels ondersneeuwen." Boeken als De Wolf, John - de biografie die Jeroen Siebeling schreef over Feyenoord-held John de Wolf. Of 'Zo speelden wij' van Arthur van den Boogaard. Boers: "Dus een steuntje in de rug voor sportboeken? Ja graag!"

undefined

Reservebank

Alle aandacht is goed natuurlijk , vindt ook collega Arthur van den Boogaard. Al zou hij het enorm toejuichen als ook koning Willem Alexander - groot sportliefhebber immers - als ambassadeur van het sportboek naar voren zou treden. Toch is er de afgelopen 20 jaar een enorme slag gemaakt, stelt Van den Boogaard vast. De bladen Hard gras en De muur hebben een pioniersrol vervuld door jong talent een podium te bieden. "En dat de publieksprijs bij RTL Late Night bekend wordt gemaakt is een bevestiging dat het genre als volwassen wordt gezien."

Maar net als bij andere genres gaat de meeste aandacht naar een paar toptitels. Er is een grote reservebank aan talenten, die nauwelijks aan spelen toekomen, zogezegd. "Net als bij andere boeken is er vaak de neiging om voor de populaire publieksboeken te kiezen. Dat is jammer, omdat er nog zoveel meer goede sportboeken zijn."

Van den Boogaard vindt dat er veel beter over sport wordt geschreven dan vroeger. Dat heeft volgens hem meerdere oorzaken. "Sport heeft een grotere plaats in de maatschappij, er wordt niet langer met dedain tegenaan gekeken, mensen begrijpen dat er mooie verhalen zitten in sport. Daarnaast heeft de huidige generatie sportschrijvers veel inspirerende voorbeelden. Zij zijn opgegroeid met Hard Gras, en naast het werk van Tim Krabbé en Nico Scheepmaker met boeken van Auke Kok, Hugo Borst, Erik Brouwer, Bert Wagendorp en Jan Mulder."

Als laatste reden voor het hogere niveau van het sportboek, noemt Van den Boogaard de mogelijkheid om onze horizon te verbreden: "We kunnen kennisnemen van meer kennis. Digitale archieven, het internet. Vooral de Amerikaanse manier van over sport schrijven - de sporter meer in scènes beschrijven en als auteur dienstbaar zijn aan het goed vertellen van het verhaal - wordt steeds vaker toegepast. Goed lezen doet goed schrijven."

Dat is prachtig, vindt zowel Van den Boogaard als Boers, maar nog niet prachtig genoeg. De grondige biografieën, de echte uitzoekdingen, die zie je te weinig, vinden ze. Boers: "De val van FC Twente, die heeft toch alles in zich voor een geweldig sportboek?"

Wie wint de beker?

Ieder boek heeft zijn prijs, dus ook het sportboek. Juist het sportboek. Er is een publieksprijs en er is de Nico Scheepmaker Beker, die sinds 2005 wordt uitgereikt door een vakjury.

Liefhebbers kunnen nog tot morgen stemmen op een geselecteerd boek of op een eigen keuze. 's Avonds wordt de prijs uitgereikt door Humberto Tan in 'RTL Late Night'.

www.weekvanhetsportboek.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden