Sport verliest van sneeuw en ijzel

amsterdam – Er meldden zich gisteren toch nog vijf lopers in ’s-Heerenberg, hoewel de loop over vijftien kilometer zaterdagavond al was afgelast. „Mensen die in een hotel in de buurt zaten en het bericht hadden gemist”, weet Carlo Jansen van de Stichting Montferland Run.

Met pijn in het hart nam de organisatie zaterdag de beslissing om, voor het eerst in vijftien jaar, de loop af te gelasten. „Rationeel was het simpel, emotioneel hadden we er grote moeite mee”, zegt Jansen. „We lopen hier allemaal met het hoofd naar beneden. Het is een vrijwilligerswedstrijd van mensen met grote passie voor de loopsport. Er zit een jaar werk in. Toch hebben we juist gehandeld.”

De organisatoren volgden de voorspellingen en die luidden: neerslag en temperatuur rond het vriespunt. Het zou kunnen gaan ijzelen. Het parcours, dat er tot de eerste sneeuwbui goed bijlag, was blubberig geworden en spekglad op de keitjesstrook in ’s-Heerenberg. Jansen: „Daarnaast wilden we voorkomen dat de 3500 lopers risico’s zouden nemen om hier te komen. Als organisatie moeten wij onder deze barre omstandigheden streven naar zo min mogelijk verkeersbewegingen.”

De Montferland Run was niet het enige sportevenement dat het dit weekend verloor van het weer. De hockeybond had donderdag al alle wedstrijden geschrapt, de voetbalbond gelastte op vrijdag het (amateur-)programma af. Ook rugby, sport van stoere jongens toch, lag volledig plat.

Zaalsporten konden in principe doorgaan, maar de accommodatie moest dan wel veilig bereikbaar zijn. Eenduidig beleid is daar niet in te ontwaren. Handbal en basketbal (mannen, vrouwen niet) gingen gewoon door, badmintonners, waterpoloërs, korfballers en deels de volleyballers bleven thuis. Bijkomstigheid was dat vanwege Sinterklaas veel competitieprogramma’s gemarginaliseerd waren.

„Toen we hoorden dat de bus van Nic was omgekeerd, hebben we de knoop doorgehakt”, vertelt Remco Winter, hoofd korfbalcompetitie. De Groningse ploeg uit de Korfbal League strandde zaterdagmiddag op weg naar Amsterdam. Om drie uur gelastte de bond alles af.

De meeste wedstrijden worden ingehaald in de voorjaarsvakantie; duels in de topcompetitie zo snel mogelijk. Clubs die zaterdag wel gespeeld hebben, ontlopen extra kosten, want de ingehuurde sporthallen moeten wel betaald worden. „Dat zal wel een fifty-fifty omslag worden”, vermoedt Winter.

Die kosten spelen ook een rol bij andere sporten. Bij volleybal huurt en betaalt de thuisspelende ploeg de zaal. Bij inhalen moet vervolgens opnieuw zaalruimte worden ingehuurd, dus de thuisploeg betaalt.

Dat is ook zo bij waterpolo, vertelt Ivan Rudde, voorzitter van Het Ravijn in Nijverdal. „Verenigingen betalen de huur aan de gemeente en zijn verantwoordelijk voor de kosten. Dus als er opnieuw gehuurd moet worden, zijn de kosten voor de thuisclub.”

De relatie met de gemeente kan daarbij een rol spelen. Rudde: „Het Ravijn mag tot een week voor de huurdatum kostenloos annuleren. Hoe dat bij overmacht zit, weet ik niet, maar ik kan me voorstellen dat we dan met de gemeente in gesprek gaan.”

Van de 86 wedstrijden in de nationale competitie volleybal zijn er 55 gespeeld, 25 niet doorgegaan en van zes was gisteren de status nog onduidelijk.

„Er was geen centrale afgelasting”, verklaart Jan Lommers, competitieleider tweede divisie. De Nevobo heeft daarvoor vaste regels. „Alleen bij een weeralarm van het KNMI of bij een ernstige situatie is de afgelasting automatisch gepardonneerd. Daarvan was zaterdag geen sprake. Er is alleen gezegd dat er kans op ijzel bestond. Kans, meer niet. De ploegen moeten zelf beoordelen of reizen verantwoord is. Over de wedstrijden die niet zijn doorgegaan, beslist de sector competitie. Die bepaalt: sanctie of niet.”

De volleybalregio’s hanteerden zaterdag de richtlijn dat de wegen berijdbaar worden geacht zolang het openbaar vervoer rijdt, maar wezen ook op de persoonlijke verantwoordelijkheid. Neem een afgewogen beslissing, luidde het advies. Alleen in regio Zuid-West was de situatie zo ongunstig dat op voorhand gemeld werd dat bij afgelasting geen sancties zullen volgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden