Reportage

Sport verbroedert, maar de grens met Noord-Korea blijft dicht

. Beeld Eline van Suchtelen
.Beeld Eline van Suchtelen

Zuid-Korea hoopt dat de grens met Noord-Korea ooit weer opengaat. Maar de 'weg naar vrede' is nog lang.

Eline van Suchtelen

Ineens kijkt Sonja heel serieus. Ze steekt haar vinger op om te waarschuwen. "Er komt straks een soldaat en die mag je niet op de foto zetten. Echt niet doen."

Dan komt er een militair binnen in bruine camouflagekleding. Hij werpt een blik op een papiertje, kijkt de bus in en stapt weer uit. We mogen doorrijden. "Maar geen foto's hier, ook niet buiten", zegt Sonja nog een keer. "En al helemaal niet publiceren, alsjeblieft."

Sonja heet eigenlijk Shin Maengju. Ze gebruikt als gids liever een internationale naam die toeristen beter kunnen uitspreken. "Anders weten jullie na één seconde al niet meer hoe ik heet", grapt ze.

Excursie

Sonja neemt bezoekers tijdens de Winterspelen in Pyeongchang mee op excursie naar de Goseong, een plaats aan de oostkust nabij de gedemilitariseerde zone. Dat gebied, in codetaal '717OP', vormt de streng bewaakte grens met Noord-Korea.

Vanuit de uitkijkpost zie je pieken van de Geumgangsanbergen liggen, op Noord-Koreaans gebied. Het strand wordt afgeschermd met een hek met een paar lagen prikkeldraad. Een wit gebouw op een heuvel is de laatste Zuid-Koreaanse post. Anderhalve kilometer verderop staat op een andere heuvel de Noord-Koreaanse post, eveneens in het wit. Daartussen het grote niks. "Raar hè", zegt Sonja, wijzend naar de gebouwen. "Het is maar anderhalve kilometer. Maar ik mag er als Zuid-Koreaanse nooit in."

Tekst gaat verder onder de afbeelding

De Geumgangsanbergen, op Noord-Koreaans gebied Beeld Eline van Suchtelen
De Geumgangsanbergen, op Noord-Koreaans gebiedBeeld Eline van Suchtelen

De excursie wordt de 'weg naar de vrede' genoemd. Maar van verzoening tussen Noord- en Zuid-Korea is nog geen sprake. Al lijkt sport toch te verbroederen met de last-minute deelname van atleten uit Noord-Korea. En wordt er zelfs geschiedenis geschreven met een gezamenlijk Koreaans ijshockeyteam.

Sonja hoopt dat het evenement voor een doorbraak zorgt. Haar wens, en die van vele andere Zuid-Koreanen, staat geschreven op de gekleurde linten aan de reling van de uitkijkpost. Ze hopen dat de grenzen ooit weer opengaan.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

. Beeld Eline van Suchtelen
.Beeld Eline van Suchtelen

Maar van haar tienerzoon hoeft het allemaal niet zo nodig. Hij heeft geen herinneringen aan Noord-Korea en geen enkele binding met het gebied. Hij denkt dat hereniging niet goed is voor de bruisende economie van Zuid-Korea. "De jeugd van nu denkt er heel anders over. Ze zijn bang voor de economische gevolgen, omdat Noord-Korea zo arm is. Wie gaat al die belasting betalen?, vraagt hij dan. Hij geeft vaak het voorbeeld van West-Duitsland, dat ook bijna failliet ging toen de Muur viel."

Sonja zelf denkt dat verzoening wel goed zou zijn. "Noord-Korea heeft veel belangrijke grondstoffen. Daar kunnen wij ook wat mee. En we hebben een gezamenlijke geschiedenis. We spreken allemaal Koreaans, en eten kimchi. We horen bij elkaar."

Om het verlangen naar eenheid te illustreren wordt er voor de olympische bezoekers een show opgevoerd. Mannen in gewaden voeren een trommelsessie uit op het platform dat uitkijkt over de Japanse zee, richting de Noord-Koreaanse bergen. Onder begeleiding van de trommels loopt er een vrouw in een wit vogelpak richting de reling. Ze klimt op een trapje en spreidt haar vleugels. Haar snavel wijst naar het noorden. Langzaam bewegen haar vleugels op en neer. Alsof ze de vrijheid tegemoet wil vliegen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

. Beeld Eline van Suchtelen
.Beeld Eline van Suchtelen

Na de opvoering verdwijnt ze naar binnen, terwijl zo'n honderd kilometer landinwaarts de laatste voorbereidingen worden getroffen voor de openingsceremonie waar Noord- en Zuid-Korea straks als één land opkomen.

De snavel gaat van haar hoofd af, de vleugels worden gedragen door een hulpje en de trommelaars slenteren er achteraan. Het toneelstuk wordt nog een paar keer opgevoerd, want vrede is er nog niet.

Elf nederlandse sporters bij opening

Bij de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen van Pyeongchang, die vandaag om 12.00 uur begint, komt de Nederlandse ploeg al als vijfde land het Olympisch Stadion binnen. Dat heeft volgens chef de mission Jeroen Bijl te maken met het Koreaanse alfabet. Nederland wordt slechts door een kleine delegatie sporters vertegenwoordigd. Elf van de 33 leden van Team NL wonen de ceremonie bij. Dat heeft te maken met het voorbereidingsprogramma van de sporters, van wie er veel al vroeg in actie komen. De elf die wel naar het Olympisch Stadion gaan, zijn schaatsers Jan Smeekens (hij draagt de vlag), Anice Das, Patrick Roest, Kjeld Nuis, Esmee Visser, Ronald Mulder, Kai Verbij, Annouk van der Weijden en Irene Schouten, skeletonster Kimberley Bos en snowboardster Cheryl Maas.

De ceremonie, live te zien bij de NOS, wordt bijgewoond door koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte. Ook Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, zal aanwezig zijn. De boodschap die wordt uitgedragen is vrede. Vijf kinderen spelen de hoofdrol in een kleurrijke show, waaraan 2000 figuranten meedoen, onder wie 229 cheerleaders uit Noord-Korea. Na de show verklaart IOC-voorzitter Thomas Bach de 23ste Winterspelen voor geopend.

Lees hier meer over de Olympische Spelen in Pyeongchang

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden