Sport: geen wondermiddel tegen alle maatschappelijke kwalen

Een Cruyff Court in Johannesburg Beeld REUTERS
Een Cruyff Court in JohannesburgBeeld REUTERS

Kan sport helpen om misstanden in de samenleving te laten verdwijnen? Beleidsmakers menen vaak van wel, maar de in Melbourne woonachtige Nederlandse socioloog Ramón Spaaij denkt daar anders over. Hij doet onderzoek naar de uitsluiting van minderheidsgroepen bij sportbeoefening.

Redactie

Voetbalveldjes in achterstandwijken om kansarme jongeren te stimuleren, het subsidiëren van sportverenigingen om sociale cohesie te bevorderen, anti-racismecampagnes die via de voetbalvelden worden gevoerd. Sport lijkt een ideaal middel om allerlei sociale kwaden mee te bestrijden.

"Beleidsmakers zien sport als de ultieme meritocratie: als een samenleving die puur gebaseerd is op verdiensten", licht Ramón Spaaij toe. Afkomst en sociale status tellen niet mee: in de sport tellen klasseverschillen niet mee, en gaat het er puur om wie het hardst rent of het zuiverst schiet.

Althans, dat is het verhaal. Maar werkt het ook? Spaaij deed onderzoek naar de maatschappelijke effecten van sport, en publiceerde onlangs het boek 'Sport & social exclusion in global society'. In een interview met Trouw is hij zeer kritisch. "De harde uitkomsten zijn zeer mager".

Bovendien heeft de nadruk op sport als maatschappelijk wondermiddel enkele negatieve bijeffecten. Spaaij noemt een Rotterdams project met kansarme jongeren. Op zich een goed initiatief, maar verwacht er geen wonderen van: er zijn ook jongeren die het niet redden. Als de politiek zulke projecten als vervanging van echt beleid gaat zien, dan komt dat neer op het 'dumpen van de eindverantwoordelijkheid bij de burgers'.

Daarnaast leidt de succesvolle sportlobby ertoe dat sportclubs vaak subsidie monopoliseren, ten koste van andere vormen van verenigingsleven.

Abonnees lezen vandaag in Trouw het volledige interview dat Nando Boers had met Ramón Spaaij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden