’Sport gaat om mensen en hun ambitie’

door John Graat

Het Nederlandse schoonspringen krabbelt uit een diep dal, onder impulsen van de Hongaarse bondscoach Balasz Ligart. „Iedereen moet gaan beseffen hoeveel hier mogelijk is.”

De tribunes van het nieuwe zwemstadion in Eindhoven zijn hoogstens gevuld met familie. De sfeer in De Tongelreep doet niet vermoeden dat de PSV Arena Diving Cup een internationale schoonspringwedstrijd is. Eén man volgt alle sprongen vanaf de 1- en 3-meterplank en de toren met een scherp oog. Voor Balasz Ligart, 36 jaar, is deze wedstrijd de eerste graadmeter, een half-jaar na zijn aanstelling als de eerste fulltime-bondscoach in Nederland. De rossige Hongaar loopt met pretoogjes rond. De beoordelingen door de jury van zijn pupillen bevestigen zijn hoge verwachtingen.

Er waait een frisse wind door het nationale schoonspringwereldje. Na de gouden jaren met Edwin en Daphne Jongejans gleed de sport af naar een bedenkelijk niveau. Maar in 2005 plakte sportkoepel NOC-NSF er het etiket ’high-potential’ op. Met relatief weinig geld zou de sport op termijn mee moeten kunnen doen op olympisch niveau. Met de financiële injectie kon de zwembond KNZB medio vorig jaar Ligart voor twee jaar vastleggen. Hij waant zich als een kind in een snoepwinkel.

Hij woont pal naast de nieuwe Tongelreep, volgens hem ’een van de beste trainingslocaties van Europa’. Een wereld van verschil met de situatie in Hongarije. Een overdekt bad is daar niet, krachttraining bij het bad was evenmin mogelijk. Zelf werkte hij als gymleraar, coach was hij in zijn vrije tijd. Zijn passie koste zijn huwelijk. Geld was er bij gebrek aan sponsors nauwelijks. Toch was hij er met diverse springers succesvol. Nora Barta won op het laatste EK in Boedapest brons. Zij woont en traint nu ook in Eindhoven, als levend voorbeeld voor de Nederlandse talenten.

Ligart: „Ik heb leren improviseren. Sport is geen kwestie van geld. Hongarije is als klein land altijd succesvol op de Olympische Spelen. We hebben geen geweldige faciliteiten, we hebben geen enorme budgetten. Sport gaat om mensen en hun ambitie. Ergens helemaal voor gaan is typisch Hongaars. Boedapest is een drukke stad, iedereen is nerveus en rent voor zijn leven. In Nederland zijn de mensen relaxt. Jullie hebben het just for fun-systeem. Dat werkt hier, tot op zekere hoogte.”

Met zachte hand probeert Ligart een cultuuromslag te realiseren. Jonge talenten moeten hun plezier behouden maar daarnaast bewust kiezen voor topsport. De bond heeft een speciaal project ontwikkeld. Veelbelovende springers zijn het afgelopen jaar naar Eindhoven verhuisd om permanent onder Ligart te kunnen trainen. Hij schroefde de trainingsarbeid flink op. Van gemiddeld tien tot vijftien uur is zijn selectie van zestien junioren en senioren nu 25 uur per week actief, twee keer per dag.

Veel oefeningen op het droge, heel gerichte krachttrainingen, staan centraal in zijn aanpak. „Voor schoonspringen moet je krachtig, snel, precies en mooi zijn”, is zijn credo. Vooral in de afzet van de Nederlandse springers was veel te verbeteren, vond Ligart. „Ik zeg altijd dat je de eerste fout moet zien te vinden. Als je die onder controle hebt, volgt de rest vaak vanzelf. Maar ik moet geduldig blijven. Met krachttraining moet je ervoor zorgen het stap voor stap op te bouwen.”

Voorlopig is het dankbaar werk. De progressie is aanzienlijk, het enthousiasme groot. Maar Ligart beseft dat de Europese en wereldtop nog heel ver weg is. „Vergelijk het met het leren van een andere taal. In het begin gaat het heel snel, maar voor de finesses heb je vaak jaren nodig.”

Het eerste doel is het EK van volgend jaar in Eindhoven. Ligart denkt dat Nederland er met vier tot zes Nederlanders vertegenwoordigd kan zijn. Op de lange termijn is de Olympische Spelen van 2012 het hoofddoel. „Dan zijn de talenten waar ik nu mee werk rond de 24 jaar, de beste leeftijd om door te breken. Iedereen in Nederland moet gaan beseffen hoeveel er mogelijk is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden