'Spoorwerker dupe van aanbestedingen ProRail'

null Beeld anp
Beeld anp

Spoorwerkers dreigen de dupe te worden van het goedkope aanbestedingsbeleid van ProRail voor onderhoud aan het spoor. Zij dreigen met acties als de aannemers waar zij werken voor woensdag geen toezegging hebben gedaan een gezamenlijke vuist te maken naar de spoorbeheerder. Dat meldden de vakbonden vrijdag in een ultimatum.

'ProRail kijkt alleen naar de prijs bij het aanbesteden van een nieuw onderhoudscontract, niet naar de kwaliteit. Hierdoor staat de werkgelegenheid van spoorwerkers onder druk', zegt bestuurder Aart van den Brink van CNV Vakmensen. 'Er wordt continu onder een redelijk prijsniveau aanbesteed.

Daarmee kun je niet op een normale manier werknemers in dienst houden. De sector zit in een neerwaartse spiraal die per direct gestopt moet worden door ProRail en de werkgevers," zegt ook zijn collega Hans Crombeen van FNV Bouw.

De bonden eisen dat aannemers Strukton Rail, Bam Rail en Volker Rail bij ProRail gedaan krijgen dat de cao voor de railinfra-sector verplicht wordt opgenomen in alle aanbestedingen, zodat contracten niet meer vergeven kunnen worden aan een aannemer met slechte arbeidsvoorwaarden.

Volgens Van den Brink werken de werkgevers nu nog onvoldoende samen. Strukton Rail klaagde eind vorig jaar in een brief aan de Tweede Kamer over een aanbesteding van ProRail, maar de andere werkgevers reageerden daarop door de bezwaren van Strukton te ontkrachten. 'Ze probeerden gewoon een wit voetje te halen bij ProRail", stelt de vakbondsman.

De spoorbeheerder zelf zegt het te betreuren dat de bonden de naam van ProRail betrekken in hun ultimatum aan de aannemers. 'Dit gaat om een conflict tussen werkgevers en werknemers over loon en arbeidsvoorwaarden. Daar heeft ProRail geen rol in', laat een woordvoerder in een reactie weten.

In het ultimatum dat de bonden naar de werkgevers hebben gestuurd, eisen zij ook een loonsverhoging van 2,5 procent en afspraken over het behoud van werkgelegenheid bij contractwisselingen. De cao voor spoorwerkers geldt voor ongeveer 2500 mensen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden