Spoorvervoerders bezorgd over 4G-netwerk

Koninklijk Nederlands Vervoers-directeur Ad Toet Beeld ANP, Valerie Kuypers
Koninklijk Nederlands Vervoers-directeur Ad ToetBeeld ANP, Valerie Kuypers

Spoorvervoerders hebben een formeel bezwaar ingediend bij het Agentschap Telecom over de veiling van de frequenties van het 4G-netwerk, meldde werkgeversorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) woensdag. Zij maken zich zorgen over de gevolgen die de ingebruikname van de frequenties voor mobiele telefonie kan hebben voor de veiligheid op het spoor.

In de geveilde vergunningen hadden volgens KNV duidelijke voorwaarden moeten worden opgenomen om interferentie met aangrenzende frequenties te voorkomen. Die zijn namelijk gereserveerd voor de communicatie van treindiensten. Spoorvervoerders zijn bang dat er straks storing kan ontstaan in de verbinding tussen automatische treinbeveiligingssystemen, machinisten en de verkeersleiding.

KNV rekent hierdoor op een schadepost van circa 100 miljoen euro, terwijl de Nederlandse overheid bij de frequentieveiling een bedrag van 3,8 miljard euro heeft opgehaald. De werkgeversorganisatie wil dat telecomaanbieders worden verplicht maatregelen te nemen om interferentie te voorkomen.

'Als een bedrijf gasboringen uitvoert en scheuren in huizen veroorzaakt, worden de kosten gedekt vanuit de gasbaten. Hetzelfde moet gelden voor kosten en baten bij GSM-frequenties en locomotieven', zegt Ad Toet, directeur van KNV. Vorig jaar uitten ProRail, de NS, en andere spoorvervoerders ook al zorgen over de frequentieveiling, maar daaraan werd door het kabinet volgens hem onvoldoende gehoor gegeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden