Spoorovergang Heemstede weer open

Wandelaars hoeven geen half uur meer om als ze door het natuurgebied ten westen van Heemstede naar de duinen willen lopen. Na anderhalf jaar is de spoorovergang bij het Laantje van Alverna weer open. Dankzij zigzaghekken en waarschuwingsborden is het nu ook veilig om hier het spoor over te steken.

Het Laantje van Alverna staat symbool voor de honderd onbewaakte overgangen in het land die ProRail wil sluiten of al afgesloten heeft. Tot fel protest van Wandelnet en de Fietserbond, die bezwaar maken tegen 'de verhokking van het landschap'. Dankzij die overgangen kom je te voet en per fiets overal waar je wilt.

ProRail sloot de overgang aan een doodlopend straatje in Heemstede in maart vorig jaar af, omdat hij onveilig zou zijn. Per uur passeren hier twaalf treinen, op het traject tussen Haarlem en Leiden.

Het aantal doden bij ongelukken op spoorwegovergangen (ook bewaakte) schommelt tussen zeven en veertien per jaar.

Ook Heemstede vond het laantje onveilig en daarom trad de gemeente niet op toen de Haarlemse rechtbank een week na het plaatsen van de hekken oordeelde dat die weer weg moesten. De gemeente wilde niet opdraaien voor kosten om de overgang te beveiligen en wachtte het hoger beroep af. Tot ergernis van de wandelaars.

Nadat de Raad van State in december oordeelde dat de overgang openbaar is en daarom weer open moet, legde de gemeente ProRail een dwangsom op: vanaf 1 augustus moeten wandelaars en fietsers het spoor bij het Laantje van Alverna weer kunnen oversteken, anders kost dat de spoorbeheerder 10.000 euro per dag.

ProRail heeft hieraan gisteren morrend voldaan. Fietsers moeten afstappen, wandelaars goed uitkijken. ProRail zint intussen op 'innovatieve oplossingen om de situatie veiliger te maken'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden