'Spoorloos' op zoek voor hulporganisatie

Vanavond zendt de KRO een bijzondere 'Spoorloos'-afleveringuit onder de titel 'Spoorloos voor Memisa'. Memisa - tegenwoordigonderdeel van Cordaid - viert, evenals de KRO, in 2005 zijn80-jarig bestaan.

De zoekacties spelen zich af in Guatemala, Zuid-Afrika enSwaziland, tegen een achtergrond waarin het belangrijke werk vanMemisa voelbaar aanwezig is.

De 18-jarige Thabile Mahlambi Ornkosi, dochter van een directfamilielid van koning Mswati III van Swaziland, was vier toenhaar vader, chief Mangaliso, op mysterieuze wijze overleed. Hijwerd vergiftigd. Voor zijn dood werd een zondebok gezocht engevonden. Zijn vrouw, Thabile's moeder. Ze werd gearresteerd enin de cel gegooid. Maar hard bewijs ontbrak en daarom werd zeuiteindelijk door de rechtbank vrijgesproken. Ze voelde zichechter niet langer veilig in haar eigen land en vluchtte met haardochter Thabile naar buurland Zuid-Afrika. Ze stierf toen Thabilezestien was, en zwanger van een met het hiv-virus besmettebuurjongen. In het ziekenhuis baarde zij een zoontje, Thabilo.Hij bleek seropositief.

Beiden werden opgenomen door de zusters van het NazarethHouse, die zo'n twee jaar geleden een eigen aids-remmerprogrammastartten, financieel gesteund door het Nederlandse Memisa.Thabile reageerde positief op de aidsremmers en baby Thabiloraakte het aidsvirus zelfs kwijt. Ondanks alle warmte en liefdevan de zusters voelt Thabile zich eenzaam in het klooster. Zevroeg 'Spoorloos' naar Swaziland te gaan om uit te vinden of haarmeer dan tachtig jaar oude oma, 'go go' Mahlambi, nog in levenverkeert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden