Spoor van vernieling in vier uur tijd

Reizigers zijn op Schiphol gestrand omdat de treinen zijn uitgevallen. Beeld Phil Nijhuis

Bij de westerstorm van vandaag kwamen twee mensen om. De materiële schade loopt in de tientallen miljoenen euro’s.

Geen treinen, geen vliegtuigen, tientallen geschaarde vrachtwagens, afgesloten wegen, rondvliegende daken en twee doden. Zo’n ontwrichtende storm, met windstoten van meer dan 140 kilometer per uur, maakt Nederland niet vaak mee.

“De storm die we nu hebben gehad behoort tot de zwaarste sinds het begin van de windmetingen, zo’n honderd jaar geleden”, zegt KNMI-woordvoerder Femke Goutbeek. In De Bilt werden windstoten van 122 kilometer per uur gemeten, waarmee op die plek het record van de januaristorm uit 1990 net niet is verbroken. Die storm wordt nog altijd beschouwd als een van de zwaarste van de laatste decennia. “Bijzonder is dat dit keer ook in het binnenland zware windstoten voortkwamen. Dat is vrij uitzonderlijk voor een westerstorm.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Beeld Louman & Friso

Door de zeer zware rukwinden ontstonden levensgevaarlijke situaties. In Enschede overleed een man nadat een boom zijn auto verpletterde. In Olst stierf een vrachtwagenbestuurder nadat hij uit zijn wagen was gestapt om een tak van de weg te halen. Juist op dat moment brak een andere tak af, die hem fataal werd. Ook vielen er gewonden.

De storm zorgde vooral voor fikse materiële schade. Zo zijn bij tientallen huizen complete daken weggeblazen. Het platte dak van een rij portiekwoningen in Rotterdam werd als karton losgerukt door de wind (zie video) en in Dordrecht waaiden de platte daken van zo’n tien huizen af. In Egmond aan Zee gingen de daken van vier woningen de lucht in.

Tekst gaat verder onder de video

Rond Arnhem kwamen huishoudens enige tijd zonder water te zitten doordat de wortels van omgewaaide bomen de ondergrondse waterleiding hadden vernield. En in Stadskanaal reed een buschauffeur het water in. Naar verwachting is er voor minstens 50 miljoen euro aan schade, schat het Verbond van Verzekeraars. De brancheorganisatie denkt vandaag een eerste echte raming van de schade te kunnen geven.

Paniek

Veel mensen raakten in paniek en belden de hulpdiensten. Op het hoogtepunt van de storm, rond het middaguur, ontving de brandweer zo’n twintig meldingen per minuut. Vooral de brandweer in Noord- en Oost-Gelderland had het met meer dan vierhonderd meldingen erg druk. Door de weersomstandigheden belden zoveel mensen naar 112, dat de politie opriep alleen nog contact op te nemen bij acuut gevaar.

De impact van de storm is goed zichtbaar op filmpjes en foto’s die op sociale media werden gedeeld. Te zien is hoe de wind vrachtwagens omver blaast, een stapel zeecontainers van de kade duwt, een man in Den Bosch over een plein sleurt (zie video) en een veerpond bij Spijkenisse met auto’s en al tollend over het water laat gaan.

Tekst gaat verder onder de video

Het KNMI zag enkele dagen geleden al hoe de storm boven de Atlantische Oceaan via Ierland naar Nederland koerste. Opvallend is hoe snel de storm in een brede strook dwars over het land trok: net na de ochtendspits stak de wind op aan de kust, zo’n vier uur later verliet de storm Nederland alweer.

De klimaatmodellen waarmee het KNMI rekent, laten geen toename van het aantal winterstormen zien. Toch is het volgens Goutbeek te vroeg om nu al te zeggen dat deze storm niets met klimaatverandering te maken heeft. “Dat moeten we allemaal nog uitzoeken.”

Lees ook:

Het stilleggen van het openbaar vervoer komt zelden voor. Het besluit past in een trend om risico’s uit te sluiten.

Nederlanders zochten vanmorgen een veilig heenkomen om niet ten prooi te vallen aan de storm. Op Den Haag Centraal, waar een dakplaat los kwam te zitten, werd bezoekers verzocht om zich naar de rand van het gebouw te begeven. Anderen zaten in een vertraagde trein, of besloten gewoon binnen te blijven.

Voor de Katwijkse jutter Jacoline van Duijn is een zware storm een buitenkansje. Drijvers en boeien zijn voor haar ‘de kroonjuwelen’. Vanwege de verhalen erachter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden