Spoor van terreurdreiging België leidt naar Utrecht

De Oasedreef in de Utrechtse wijk Overvecht, waar de politie gisteren huiszoeking heeft gedaan in de ouderlijke woning van een 18-jarige Utrechtse jihadverdachte. Beeld anp
De Oasedreef in de Utrechtse wijk Overvecht, waar de politie gisteren huiszoeking heeft gedaan in de ouderlijke woning van een 18-jarige Utrechtse jihadverdachte.Beeld anp

Nog niet eerder was er zo'n directe Nederlandse link met de recente terreurgolf. Het paspoort van de 18-jarige Nederlandse jihadverdachte Zaid K. werd in het Belgische Verviers gevonden. Dat een Nederlander deel uit lijkt te maken van de groep terroristen die vorige week in Verviers werd opgerold, verandert niets aan het dreigingsniveau in Nederland.

Gisteren doorzocht de politie in de Utrechtse wijk Overvecht het ouderlijk huis van een 18-jarige jihadverdachte. Het paspoort van Zaid K. werd vorige week gevonden bij de anti-terreuractie in Verviers. Niet eerder was er zo'n directe Nederlandse link met de recente terreurdreiging.

"De aanslag die door die terreurcel werd voorbereid, richtte zich op België en niet op Nederland", zegt een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). "Met de inval in Verviers is die dreiging afgewend. Dat het er nu naar uitziet dat er een Nederlander aan de voorbereiding van die aanslag heeft meegewerkt, maakt voor de dreiging in Nederland niets uit."

Spoorloos
Zaid K. woonde nog bij zijn ouders en verdween vorig jaar september uit beeld. Zijn ouders maakten diezelfde maand nog melding van zijn vermissing. In de Utrechtse straat waar Zaid K. opgroeide, wonen veel tweeverdieners en wat studenten in de dubbele rij huizen, omgeven door grote galerijflats.

Voor het Openbaar Ministerie was het 'duidelijk dat de verdwijning van K. met radicalisering te maken had', zegt een woordvoerder. "Maar we hebben hem niet kunnen vinden. We wisten niet waar hij was. En we weten ook nu niet waar hij zich ophoudt."

Het zou kunnen dat K. in de afgelopen maanden in Syrië of Irak is geweest, maar ook daarvoor heeft justitie geen enkele aanwijzing.

"Niet elke geradicaliseerde moslim die de wapenen op wil pakken, reist af naar Syrië of Irak", zegt terrorisme-deskundige Rob de Wijk. "Het kan heel goed dat zo'n jongen hier in Europa wordt ingezet, om hand- en spandiensten te verrichten in de voorbereiding op aanslagen. Het is makkelijk reizen in Europa en niet zo heel erg moeilijk om onder de radar te blijven."

Enkelband
De 21-jarige Belg Abdelmouneim H., die samen met Zaid K. werd gezocht, meldde zich gisteren vrijwillig bij de politie in de Brusselse deelgemeente Sint-Jans-Molenbeek. Hij zat thuis met een enkelband. Volgens geruchten zouden zij beiden naar Spanje zijn gevlucht. De verblijfplaats van Zaid K. is nog onbekend.

Bij de inval in Verviers werden vorige week donderdag twee mannen doodgeschoten en één verdachte opgepakt. Van de twaalf mannen die in Brussel en omgeving werden aangehouden, zijn er nog vier verdacht, van wie er nog twee vastzitten.

Het Openbaar Ministerie verdenkt K. van betrokkenheid bij terroristische misdrijven. "Die verdenking is nog vrij algemeen, maar richt zich op het feit dat hij deel lijkt uit te maken van de groep in Verviers die een aanslag aan het voorbereiden was."

Dat Nederlandse en Belgisch jihadisten samen optrekken, is niet verwonderlijk. Uit recent onderzoek van de veiligheidsdienst AIVD bleek al dat er veel contact bestaat tussen jihadistische bewegingen uit beide landen.

In de Belgische plaats Komen zijn gisteravond 33 huizen ontruimd. Zeker tachtig bewoners zijn opgevangen in een kantoorpand. Volgens verschillende Belgische media werd het huis doorzocht van een in Frankrijk aangehouden jihadiste die een aantal wapens bij zich had.

Twee Nederlanders omgekomen bij strijd in Syrië

In de afgelopen week zijn waarschijnlijk twee Nederlandse jihadisten gedood die naar Syrië waren afgereisd. Beiden zouden door een anti-IS-bombardement om het leven zijn gekomen. Het gaat om een 17-jarige jongen uit Amsterdam en - volgens RTV Noord-Holland - om een 27-jarige man uit Huizen. Dat betekent dat er in totaal 23 Nederlandse jihadisten in Syrië en Irak zijn omgekomen. Drie van hen pleegden zelfmoordaanslagen. Voor zover bekend reisden in totaal ongeveer 180 Nederlandse jihadisten naar Syrië en Irak. Ongeveer 30 van hen zijn weer terug in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden