Spoor van corruptie nu dichtbij bij Blatter

Fifa zou betrokken zijn bij wegsluizen tien miljoen dollar naar voetbalorganisatie Concacaf

Kort voor Fifa-voorzitter Sepp Blatter zijn aftreden aankondigde, onthulde de New York Times details over het in de VS lopende corruptie-onderzoek, waaruit blijkt dat het spoor naar hem of zijn directe omgeving leidt.

Centraal staan betalingen in 2008 van in totaal tien miljoen dollar (negen miljoen euro) aan de organisatie van het Noord- en Centraal-Amerikaanse en Caribische voetbal, Concacaf. Dat geld zou zijn overgemaakt in opdracht van de secretaris-generaal van Fifa en rechterhand van Blatter, de Fransman Jerôme Valcke.

Volgens de Amerikaanse justitie gaat het daarbij om smeergeld, afkomstig uit Zuid-Afrika, dat via Concacaf en Fifa zelf naar Concacaf-voorzitter Jack Warner werd gesluisd. Het zou een beloning achteraf zijn voor Warners stem in 2004 voor Zuid-Afrika als gastland van het wereldkampioenschap voetbal in 2010.

Formeel was de tien miljoen een subsidie voor de ontwikkeling van het voetbal in het Concacaf-gebied, en zag Zuid-Afrika af van een gelijk bedrag dat het van Fifa tegoed had. Maar volgens zegslieden, die anoniem met de New York Times spraken, gebruikte Warner het geld voor zichzelf.

Net als dertien andere voetbal-officials, onder wie zeven die vorige week werden gearresteerd in Zürich, is Warner aangeklaagd voor corruptie en witwassen van geld. Hij zit vast in zijn woonland Trinidad in afwachting van uitlevering aan de VS.

Opvallend is dat secretaris-generaal Valcke wel genoemd wordt als degene die de betalingen 'liet verrichten', maar niet is aangeklaagd. Daaruit valt af te leiden dat de FBI en de Amerikaanse belastingdienst, de IRS, een of meer anderen binnen Fifa als de opdrachtgever en daarmee omkoper zien.

Brandschoon is Valcke overigens niet. In 2003, tijdens een rechtszaak tussen Fifa en creditcard-maatschappijen Visa en Mastercard, oordeelde een rechter in New York dat hij tijdens de onderhandelingen met die bedrijven had gelogen.

En hoewel hij daarvoor niet werd aangeklaagd, ontsloeg Fifa hem uit de functie die hij destijds bekleedde, directeur marketing. Nadat het oordeel van die rechter in 2007 in hoger beroep was vernietigd, benoemde Sepp Blatter hem tot secretaris-generaal.

Een woordvoerster van Fifa zei tegen de New York Times dat niet Valcke, maar de voorzitter van het financiële comité van de voetbalorganisatie, Julio Grondona, de opdracht tot de betalingen had gegeven. Grondona overleed vorig jaar.

'Een zware, moedige en juiste beslissing'

"Dit is de juiste beslissing", reageerde Wolfgang Niersbach, voorzitter van de Duitse voetbalbond. "Eigenlijk is het wel tragisch dat hij zichzelf en ons dit niet bespaard heeft door deze beslissing eerder al te nemen."

De Britse voetbalbond FA, een van de felste tegenstanders van Blatter, ziet een eerste stap richting echte hervormingen. "We verwelkomen de aankondiging van vandaag en geloven dat het goed nieuws is voor het voetbal en de Fifa."

De Russische minister van sport, Vitali Moetko, prijst Blatter om diens moed. "De voetbalfamilie had dit niet verwacht, maar het is zijn beslissing", zei Moetko. "Een moedig besluit, met liefde voor de Fifa." Rusland, dat het WK 2018 mag organiseren, is een grote fan van Blatter.

"Het was een zware, moedige en juiste beslissing", liet Michel Platini, voorzitter van de Europese voetbalbond Uefa, weten. Platini lijkt een van de grootste kanshebbers om Blatter op te volgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden