Spoor naar vermiste Joanne

De politie heeft twee verdachten aangehouden in het onderzoek naar de vermiste Joanne Noordink uit Aalten. De politie gaat uit van een misdrijf.

Na ruim drie maanden van tergende onzekerheid komt er voor Arjen Noordink mogelijk duidelijkheid waar zijn vermiste dochter Joanne is gebleven. Ondanks zoektochten met helikopters en 30.000 euro tipgeld hadden de ouders geen enkel aanknopingspunt sinds haar verdwijning in december. De aanhoudingen van gisteren en afgelopen maandag vervullen hen weer met goede hoop op snelle duidelijkheid.

„We beseffen wel dat we geen loopje met ons moeten laten nemen. De verdachte kan gewoon zijn mond houden en dan duurt het nog zeker drie dagen”, vertelt Noordink kalm.

De 27-jarige Joanne verdween op 11 december uit haar appartement vlakbij de kern van Aalten.

Haar moeder en later ook een vriendin waarmee ze af had gesproken, kwamen voor een dichte deur te staan. Ze vermoedden beiden niets ernstigs. Argwanend werden ze pas de volgende dag toen Joanne nog steeds haar telefoon niet opnam. Ook ontvingen de ouders een e-mail vanaf het adres van hun dochter, die duidelijk niet door haar geschreven was. Of dat spoor naar de verdachten heeft geleid, wil de politie niet zeggen.

Ook Joanne’s mobiele telefoon, laptop en enkele sieraden zijn uit de woning verdwenen. Afgelopen maandag trof de politie naar alle waarschijnlijkheid deze spullen aan, bij de huiszoeking in het Friese Ooststellingwerf. Een gearresteerde 49-jarige Fries zit voorlopig vast voor heling. Gisteren volgde een tweede arrestatie, ditmaal in het dorp Aalten zelf, wegens mogelijke betrokkenheid bij de vermissing van Joanne Noordink.

Samen met zijn vrouw zocht Arjen Noordink meermaals de aandacht op in de media. Eerst in het Tros-programma Vermist en vorige week maandag in Opsporing Verzocht. De ouders tastten volkomen in het duister over wat hun dochter overkomen zou kunnen zijn. „We hadden altijd het idee dat er toch iemand moest zijn die iets weet”, zegt Arjen Noordink. Ook begonnen ze een website waarop ze de ontwikkelingen in de zaak bijhouden en bezoekers opriepen tot het geven van tips. De publiciteit leverde in totaal 75 aanwijzingen op bij de politie, maar die leidden niet tot de aanhoudingen van begin deze week.

De familie ontleent veel steun aan haar meelevende omgeving. „Aalten voelt voor ons als een warme deken”, zo verwoordt de vader zijn waardering.

De verbijstering was groot in de 28.000 tellende dorpsgemeenschap. In het dagelijks leven was Joanne werkzaam in het speciaal onderwijs als ambulant begeleidster. In haar vrije tijd bestierde ze de door haar zelf opgerichte stichting Mukwano voor ontwikkelingshulp in Oeganda. Daarvoor bezocht ze het land meerdere keren.

Ook vervulde ze een actieve rol binnen de protestantse gemeenschap in Aalten. Zo begeleidde de jonge vrouw uitstapjes van de jongerenafdeling en speelde ze rollen in videodiensten.

„Iedereen leeft natuurlijk ontzettend mee met de familie, vertelt dominee Aja Intema, die haar persoonlijk kent van haar werkzaamheden voor de kerk. Volgens de predikante is Joanne een sociaal bewogen vrouw. „Iedere week besteden we aandacht aan haar vermissing in onze kerkdiensten. We missen haar echt enorm.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden