'Spookachtige' meteoriet raast langs tijdens Halloween

Een meteoriet vliegt voorbij boven een snelweg in Kazachstan (2013). Beeld AP
Een meteoriet vliegt voorbij boven een snelweg in Kazachstan (2013).Beeld AP

Met een snelheid van 35 kilometer per seconde zal een 'spookachtige' meteoriet de aarde zaterdag opschrikken. De meteoriet scheert langs tijdens Halloween, maar de afstand is iets te ver om de mensheid daadwerkelijk angst aan te jagen: 480.000 kilometer.

De meteoriet van 400 meter breed vliegt iets buiten de baan van de maan rond de aarde. Dat betekent dat hij langs zal vliegen op bijna anderhalve 'maanlengte' van de aarde. Dat lijkt ver, maar voor een meteoriet is het relatief dichtbij. Mensen kunnen de meteoriet met een telescoop bewonderen.

Gering effect
Het effect van de asteroïde (een ander woord voor meteoriet) op de aarde of de maan zal echter gering zijn. Er zullen geen verschuivingen plaatsvinden in de tektonische platen van de aarde. Geplande Halloweenfeestjes en spookhuisbezoek kunnen dus rustig doorgang vinden. Maar voor wetenschappers van de NASA is het een belangrijke meteoriet. Hij komt zo dichtbij dat onderzoekers er veel van kunnen zien, zoals de oppervlakte en de vorm.

Komeet
Omdat de meteoriet zo hard gaat, maar liefst 35 kilometer per seconde, zou het mogelijk ook een komeet kunnen zijn. Het zou dan de eerste komeet zijn die zo dichtbij de aarde komt - een unicum in ons sterrenstelsel. De meteoriet werd op 10 oktober ontdekt in een observatiecentrum in Hawaii. Het is de eerste sinds jaren die zo dicht langs de aarde komt. Pas in 2027 zal er weer een meteoriet langs onze planeet razen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden