Sponsors

Zo slecht staat de Nederlandse economie er voor: de regering zoekt sponsors voor het geval Nederland volgend jaar weer voorzitter van Europa wordt. De vorige keer dat Nederland de baas van Europa mocht nadoen, kregen alle regeringsleiders een herenrijwiel van Wim Kok.

Ruud Verdonck

Foto's in alle kranten: reuzenpret op de brug met relatiegeschenk. Het zal mij achteraf benieuwen of er ook maar één de moeite heeft genomen het ding mee naar huis te vervoeren; ik denk altijd dat Donner daar z'n tweedehandsje vandaan heeft gehaald. En toen al vonden we het toch een beetje vreemd. Fietsen weggeven aan mensen die meestal eerst nog op cursus moesten voor ze zich zonder direct gevaar voor omstanders op zo'n ding voort konden bewegen, áls ze dat ooit al zouden willen. Maar het kon lijden en het viel mee qua prijs, werd ons verzekerd zonder dat er een specificatie volgde. De overdracht werd gepresenteerd alsof alleen u en ik, en Wim Kok natuurlijk, wisten dat langs deze sympathieke weg firma's als Fongers en Batavus daarna Europa stormenderhand zouden gaan veroveren. Het woord sponsoring werd zorgvuldig vermeden, want dat zou maar vragen oproepen bij andere bedrijven die ook voor een dubbeltje op de eerste rij wilden zitten: your prime minister still wears our wooden shoes, we hope.

Het was een weloverwogen stap, weten we nu, opdat er volgend jaar niet moeilijk over wordt gedaan als wij, als op vijf na beste van de wereld, openlijk leunen op sponsors om het bezoek te eten te geven en nog wat emolumenten te schenken waar we nu nog van denken: ach, wat maakt 't ook uit? Daarnaast moet het ons in de summiere gegevens wel opvallen dat zo'n voorzitterschap inmiddels 140 miljoen euro is gaan kosten, waar wij zes jaar geleden heel Amsterdam nog konden verbouwen, barricaderen en op z'n kop zetten voor och arme 25 miljoen. Vind je het gek dat Jan Peter sponsors zoekt?

En meteen zie je op je netvlies de ministersploeg nog een keer op de trappen van de koningin poseren, deze keer verkleed als de Rabo-ploeg. De enige die zo'n broek zichtbaar lekker vindt zitten, is natuurlijk Jaap de Hoop Scheffer. ,,Komt u er ook even bij, majesteit? Nee, dat kunt u niet maken, ze hebben ervoor betaald.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden