Sponsoring en journalistiek, het knelt sinds jaar en dag

REDACTIE: FRED BUDDENBERGELINE VAN SUCHTELEN en ROB VELTHUIS

Het verzoek deed wat wenkbrauwen fronsen. Of wij, de sportjournalisten die naar de halve finale van de Fed Cup van Nederland tegen Frankrijk waren gekomen, in onze berichtgeving melding konden maken van het Athlon Nederlands Fed Cupteam.

De vraag was afkomstig van Paul Haarhuis, coach van de tennisvrouwen. Hij had graag gezien dat de naam van de sponsor, die voorlopig voor één wedstrijd was ingestapt, werd genoemd in de kranten. De volgende dag: de naam Athlon niet te bekennen. Tot grote woede van de voormalig speler.

Sportsponsoring en journalistiek, het knelt sinds jaar en dag. Sponsors zijn uit op naamsbekendheid en de media wringen zich in bochten om hun namen vooral niet te noemen. Het hoort niet tot de taak van journalisten om belangen van derden te behartigen. Bedrijven die graag met hun naam in de krant willen, moeten maar een advertentie plaatsen.

Flauw, vond Haarhuis. Want hoe zit het dan met wielerteams, als LottoNL-Jumbo, die tegenwoordig wel bij naam worden genoemd? Een verschil: het is hun enige naam, die ploegen zijn anders niet goed te onderscheiden. Bij het Fed Cupteam, of welke andere nationale ploeg ook, ligt dat anders. Wat kan er duidelijker zijn, wat is meer onderscheidend dan de naam van het land?

undefined

De jaren tachtig

Vroeger werden sponsornamen in een aantal Nederlandse kranten helemaal niet genoemd. Zo weigerden de sportredacties van Trouw en de Volkskrant in de jaren tachtig de naam van ABN te noemen, als er werd geschreven over het tennistoernooi in Rotterdam.

Soms werd er zelfs gekozen voor een foto waarop de letters van de bank niet goed te zien waren, terwijl er misschien beter beeld van tennissers voorhanden was waarop de naam van de sponsor wel zichtbaar was.

Tot grote frustratie van de toernooiorganisatie. De voormalige directeur van Ahoy, Peter Bonthuis, overwoog zelfs om de kranten die de sponsor niet noemden, de toegang tot het toernooi te ontzeggen. Zover is het nooit gekomen.

Dingeman Stoop, inmiddels overleden, liet het zelfs tot een rechtszaak komen. Hij spande in de jaren tachtig een kort geding aan tegen de krant. Hij wilde dat Trouw zijn volleybalploeg, die wij Corbulo noemden, zou aanduiden als Starlift, naar de naam van zijn liftenfabriek die de ploeg sponsorde. De rechter gaf de krant gelijk en Trouw hield het bij Corbulo.

De vermaarde Raleigh-wielerploeg werd destijds steevast omschreven als 'de ploeg-Post'. Ook berichtte Trouw in die tijd niet over de Amstel Gold Race, maar over de wielerwedstrijd Heerlen-Meerssen. Dat bleek op den duur niet te werken. Sportredacties brachten zichzelf in een onmogelijke spagaat. Langzaam slopen de namen van sponsorende bedrijven toch de kolommen binnen ¿ en om niet roomser dan de paus te zijn: natuurlijk kan sport ook met sponsoring gediend zijn.

undefined

Wisselen van sponsor

Nu worden sponsors van grote evenementen, zoals het tennistoernooi in Rotterdam, vaak één keer genoemd in een artikel. Maar verslaggevers zijn daar niet toe verplicht. Een probleem voor de redacties is dat sportevenementen en clubs na enige tijd wisselen van sponsor. En dus plots onder een andere naam verder gaan, hetgeen verwarrend is voor de lezer.

Er wordt door sponsors van alles geprobeerd om toch in de publiciteit te komen. De zwemmers kregen een paar jaar geleden op een toernooi na hun race plotseling een warme sjaal om de nek gehangen door teammanager Aad van Groningen, vlak voordat ze voor de NOS-camera verschenen.

Een potsierlijk gezicht in een bad van dertig graden. De sponsor ¿ we noemen hem hier niet ¿ kwam daardoor wel extra in beeld.

undefined

Zij die streden voor sponsors in de krant

1.Paul Haarhuis ('flauw')

2.Dingeman Stoop (rechtszaak)

3.Peter Bonthuis (dacht aan ban)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden