Sponsorcrisis splijt kampioenen

De twee kampioenen die zondag in de strijd om de Super Cups volleybal tegen de bekerwinnaars aantreden, zijn gehavend uit de zomerstop gekomen.

Fred Troost

Op de spelerslijst van mannenkampioen Nesselande stonden begin van de week slechts zes namen. De coach van TVC Amstelveen, voorheen Martinus, kon tot eergisteren in de trainingen met niet meer dan zes speelsters aan de slag.

’Voorheen Martinus’, daar zit een geschiedenis aan vast. De ploeg, die jarenlang het vrouwenvolleybal domineerde en onder coach Avital Selinger titel aan titel reeg, verzeilde aan het eind van de vorige competitie in zwaar weer. Met Selingers overstap naar de nationale ploeg vertrok ook hoofdsponsor Dela. Dat betekende een terugval op de begroting van 500.000 naar 300.000 euro. Om de speelstersgroep intact te houden, was ingrijpen hoognodig.

Tegelijkertijd zat ook die andere Amstelveense hoofdklasser, AMVJ, in de problemen. Sponsorintermediair, sporthaleigenaar, ’bordenboer’ en voorzitter Harry de Haas ondervond de gevolgen van de financiële crisis toen een buitenlandse investeerder niet aan zijn verplichtingen voldeed. Van de begrote drie ton aan inkomsten viel 100.000 euro weg. Na januari zijn de speelsters niet meer betaald.

Dat Amstelveen te klein is voor twee volleybalclubs op het hoogste nationale niveau, is al jaren een thema in de gemeente. De financiële krimp bij beide clubs bood de kans de teams samen te voegen tot TVC (Top Volleybal Combinatie) Amstelveen. Daar wilde ook de gemeente wel in investeren.

Noem het vooral geen fusie; de clubculturen lopen te ver uiteen. Martinus en AMVJ blijven, als breedtesportvereniging bestaan, elk in hun eigen hal. Samenvoeging op topniveau – hoe noodzakelijk ook – is voor sommige leden al onverdraaglijk. De wedstrijden van TVC Amstelveen zullen dan ook afwisselend in de Bankras- en de Emergohal gespeeld worden.

In de Amerikaan Chris Gonzalez trok de nieuwe combinatie een coach van naam aan. Hij was tweede coach van de Amerikaanse mannen die op de Spelen van Peking goud wonnen. Zijn start in Amstelveen was allesbehalve ideaal. Doordat vijf speelsters met de nationale ploeg op het EK in Polen speelden, moest hij tot halverwege deze week met een onvolledige selectie spelen.

Ook bij de mannenkampioen sloeg een sponsorcrisis toe. Nesselande werd op zaterdag kampioen en vond op woensdag de curator op de stoep. Lang zag het ernaar uit dat topvolleybal in Rotterdam verleden tijd was, maar op het laatst werd een doorstart gemaakt met het roc Zadkine, een mbo-school, als nieuwe naamsponsor.

„Het is geen hoofdsponsor die een zak geld inbrengt”, vertelt Brend Kouwenhoven, de nieuwe voorzitter. „De rol is vooral ondersteunend. Wij konden Albert Cristina als coach aantrekken omdat hij gaat werken voor het Sportexpertisecentrum van Zadkine. De club biedt stageplaatsen aan studenten in hun leerwerktraject op de opleidingsgebieden communicatie en marketing. Ze zetten de website op, schrijven persberichten, verzorgen catering, ontvangen gasten.”

Dinsdag had Nesselande nog maar zes namen op de spelerslijst. Daar was geen spelverdeler bij. Voor die positie moeten deze week Stanislav Sotak, vorig jaar bij Dynamo, en Nico Freriks tekenen. Freriks moet zijn contractontbinding bij de Poolse club Jastrzebski nog regelen. Het is de vraag of dat zondag voor elkaar is, maar de Nevobo heeft beloofd daarover niet moeilijk te doen. Met Jochem de Gruijter, vorig jaar al bij Nesselande, moesten ’nog wat details’ geregeld worden (huis, werk, auto). Ook dat hoopt de club voor zondag geregeld te hebben.

„We hebben met zes man getraind; dat was best lastig”, zei Cristina deze week. En met gevoel voor understatement: „Het ideale plaatje is het nog niet.”

Zo verschijnen er zondag twee gehavende kampioenen in de strijd om de Super Cups. De bekerwinnaars, het Apeldoornse Dynamo en het Apeldoornse Alterno, zullen ze in de Apeldoornse Omnisporthal warm ontvangen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden